Hoffice

Posted in Freelance life by

Hoffice

Het freelance leven bevalt me prima: veel vrijheid en toffe projecten. Maar soms is hele dagen alleen aan je bureau zitten ook maar alleen en mis je iemand om even mee te sparren of koffiepauze (of nog beter: fika!) mee te houden. De oplossing komt uit Zweden: daar ontstond het ‘Hoffice‘-concept (Home + office) waarbij iemand zijn woonkamer omtovert tot kantoorruimte voor een dag. Psycholoog Christofer Gradin Franzen ontwikkelde de alternatieve co-working methode waarbij je samen met andere freelancers en thuiswerkers bij iemand thuis gaat werken. De deelnemers delen ‘s morgens hun doelen voor die dag met elkaar. Er wordt in blokken van 45 minuten gewerkt waarna een kwartiertje pauze volgt. Tijdens de break staan ontspannende en inspirerende activiteiten op het programma. Een concept dat voor een stimulerende, productieve en aangename werkdag zorgt.

Hoe ziet een Hoffice-werkdag eruit?

Afhankelijk van wanneer de gastvrouw/gastheer haar/zijn hoffice opent, vallen de freelancers en thuiswerkers binnen en installeren ze zich. Er is even tijd voorzien voor een korte kennismaking en iedereen deelt zijn/haar prioriteiten voor die dag. Daarna beginnen we aan de eerste blok van 45 minuten. Tijdens de 45 minuten wordt geconcentreerd gewerkt en beperken we de sociale interactie tot een minimum. Enkel korte werkgerelateerde vragen zijn toegestaan. Vóór elke sessie vertellen we aan elkaar wat we moeten/willen doen en hoeveel we denken dat we gedaan zullen krijgen.
Als de timer gaat, nemen degenen die dat willen een pauze. Zit je net in een creatieve flow dan kan je gewoon verder blijven werken.

Break

De pauze begint met het aan elkaar vertellen hoe de sessie ging, of we gedaan hebben wat we gezegd hadden en of onze tijdsinschatting correct was. Dit geeft ons de mogelijkheid om te leren over onze eigen werkprocessen, wat op zijn beurt zorgt voor meer realistische plannen.
Daarna is het tijd voor een activiteit. Iedereen kan hier voorstellen rond doen. Dit kan een fysieke activiteit, meditatie, een kort spel of een netwerkactiviteit zijn.
Na de pauze beginnen we met een nieuwe 45-minuten durende sessie waar we elkaar ook weer eerst vertellen wat we denken te kunnen doen. En zo gaat het de hele werkdag verder. Uiteraard is er ook een lunchpauze voorzien. Elk kan zijn eigen lunchpakket meebrengen, er kunnen broodjes en slaatjes besteld worden of (en dit is misschien wel het leukste) je organiseert een eigen lunchbuffet en iedereen brengt een (deel)gerechtje mee. Uiteraard kan je achteraf ook nog een afterwork organiseren.

Hoffice Belgium – Oostende-Brugge

Klinkt als muziek in de oren, toch? In België vond ik in Gent, Antwerpen en Brussel al een Hoffice-groep. Vanaf september kan je ook hofficen in regio Oostende! Noteer alvast vrijdag 8 september in je agenda want dan gaan we proefdraaien (mét fika!) in mijn woonkamer! Er is plaats voor 5 freelancers of thuiswerkers. Interesse? Meld je dan snel aan in deze Facebookgroep waar het evenement snel online komt! En uiteraard zou het heel tof zijn als er nog meerdere Hoffice-evenementen volgen dus waarom host je zelf ook niet een Hoffice? Wie weet kom ik mijn volgende blogpost dan bij jou schrijven!

3 juli 2017
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply anna berg

  Weer iets nieuws geleerd. ;-)

  17 juli 2017 at 10:46
 • Reply Kelly

  Ha, dat bestaat dus al! Ik ben nog geen freelancer/bijberoeper/zelfstandig, maar ik denk er wel soms over na en in een van mijn fantaseermomenten had ik ook al gedacht hoe tof het zou zijn om samen met andere thuiswerkers in mijn huis te werken, gewoon elk aan zijn/haar projecten maar toch samen. Ik heb zelfs al nagedacht wat ik dan zou maken als tussendoortje en lunch :p #nevernoteating (or thinking about eating ;) )

  5 september 2017 at 08:32
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: