Gozo, de oudste tempels en sleutel op de deur

Posted in Malta by

Vandaag krijg je deel 3 van mijn perstrip naar Malta. Wat je in Malta moet bezoeken en tips om te duiken in Gozo kreeg je eerder al. Vandaag neem ik je mee op ontdekking in Gozo.
Als Malta al een klein eilandje is, Gozo is nog kleiner. Maar daarom is er niet minder te zien!

Gozo Malta (3)

Met de ferry naar Gozo

Om op Gozo te geraken neem je de ferry. Je hebt geen ticket nodig! Toch niet voor de heenreis omdat ze ervan uitgaan dat iedereen ook terugkeert. Slim gezien van die Maltezers! Er zijn redelijk wat mensen die de ferry nemen om naar hun werk te gaan of studenten uit Gozo om naar de universiteit in Malta te gaan. En uiteraard is de ferry ook populair bij de toeristen. Je kan zowel als voetganger als met je auto gebruik maken van de ferry. Momenteel is er geen brug of vaste verbinding tussen beide eilanden maar er zijn wel toekomstplannen.

Vooraleer ik je meeneem naar enkele bezienswaardigheden op Gozo, heb ik nog een leuk verhaal over de deuren in Gozo voor je in petto.

Sleutel op de deur

Als je goed kijkt, zal je in Gozo enkele deuren zien waar de sleutel gewoon op de deur zit. Neen, dat is geen vergetelheid van de plaatselijke bevolking. Er zijn verschillende verklaringen. De eerste is een puur praktische. De voordeuren in Gozo hebben geen klinken. Door de sleutel op de deur te laten zitten kunnen ze vlot binnen en buiten.

Gozo Malta (4)

Het andere verhaal is veel emotioneler. Het gebruik zou zijn oorsprong vinden na de oorlog. Ze wisten niet wanneer hun soldaat terug thuis zou komen. Door de sleutel op de deur te laten zitten, konden ze binnen en wisten ze dat ze welkom waren. Het is dan ook vooral bij oudere mensen dat je de sleutel nog op de deur ziet zitten.

De chauffeur had er nog een andere uitleg voor. Door de sleutel op de deur te laten zitten weten vrienden en buren dat ze gewoon binnen mogen komen zonder kloppen. Hij vertelde ook dat de sleutel tijdens de siesta en ‘s nachts vaak binnengehaald wordt.

Zag jij in Gozo al eens een sleutel op de deur zitten? Hier bij ons zie ik het nog niet gebeuren… Tenzij als vergetelheid – been there, done that!

Bezienswaardigheden Gozo

Ġgantija Tempels

Gozo Malta (1)

De eerste stop zijn de merkwaardige Ġgantija tempels. Dit zijn de oudste stenen construties van de wereld! Zo’n 200 jaar geleden begonnen ze aan de opgravingen van deze tempels. Ondertussen is er een interessant bezoekerscentrum bij gebouwd. Je vindt er 2 Neolithische tempels die zo’n 7000 jaar oud zouden zijn.

In en rond deze tempels vonden ze ook heel wat beeldjes van vruchtbaarheidsgodinnen. Deze (replica’s) kan je in het bezoekerscentrum terugvinden. Ik zou zeker aanraden een gidsbeurt te boeken bij deze tempels want zij kunnen je op details wijzen die je anders niet zou zien en waardoor je de waarde van deze bezienswaardigheid misschien niet ten volle kan inschatten.

Nieuwsgierig geworden? Op Wikipedia staat nog heel wat achtergrondinformatie.

Victoria

Gozo Malta (2)

Van zowat overal op het eiland zie je de citadel van Victoria. Het is op Gozo een beetje zoals met Rome: alle wegen leiden naar Victoria. Of Rabat zoals ze de plek ook wel eens noemen. Het is de hoofdstad van Gozo. De stad is genoemd naar de Britse koningin Victoria. Een van de bezienswaardigheden in Victoria is de basiliek van St. George. Vergeet zeker ook niet naar het hoogste punt te wandelen voor een prachtig zicht over het eiland!

Qbajjar Salt Pans

Gozo (1)

Hier winnen ze al 350 jaar zout uit de zee! Dit stuk wordt bewerkt door een vader en een zoon. In het prille voorjaar beginnen ze met het uitkuisen van deze salt pans. Daarna beginnen ze met de eerste oogst. Eerst laten ze het zeewater verdampen in de diepere stukken, daarna verdampt het nog verder in de ondiepere stukken om zo uiteindelijk natuurlijk zeezout te bekomen. Een vrij arbeidsintensief werkje!
Van zodra in het najaar de regen begint, liggen hun werkzaamheden stil tot het voorjaar.

Azure Window

Gozo (2)

De Azure Window in Dwejra is een natuurlijke boog van zo’n 20 meter hoog. Ik schreef eerder al over deze plek bij de duikplekken van Gozo. Als je de Azure Window wil bewonderen zou ik geen jaren meer wachten. En in elk geval niet doen zoals alle andere toeristen en er niet bovenop gaan staan!!

UPDATE: Helaas, de Azure Window heeft het in maart 2017 tijdens een storm begeven.

Vlakbij vind je ook The Inland Sea. Deze poel is door een smalle tunnel verbonden met de open zee. Plaatselijke vissers nemen je voor enkele euro’s mee.

Plan hier je reis naar Gozo

Booking.com

Staat Gozo op jouw bucket list? Of was je er al en ken je nog andere plekjes die ik de volgende keer zeker moet bezoeken?

Met dank aan Visit Malta.

15 oktober 2016
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: