Een paar weken terug begon ik al aan de voorbereiding van deze blogpost. Toevallig startte Boost your positivity (ik lees altijd productivity) eergisteren ook met ontbijten en ochtendroutine. Great minds en al zekers? :-)
Rap nog een yoghurtje uit de koelkast gritsen. En als er nog een banaan in de fruitmand lag, verdween die ook snel in mijn handtas. En toen haastte ik me naar het station. Als ik de afgelopen jaren al ontbeet, was dit vaak het scenario.
In het weekend probeerde ik wel te ontbijten. Heerlijk met de weekendkrant erbij! Favoriete ontbijt: meergranen boterhammen met een beetje boter en ‘muzestroentjes‘ ofte hagelslag. En ook een grown up versie van het fruitpap stond geregeld op het zaterdagse ontbijt-menu. Ook een topper: rijstwafeltjes met schijfjes avocado.
Op hotel is het ontbijt ook steevast één van de dingen waar ik het meest naar uitkijk. Ik moet me altijd inhouden om niet te veel van alles te willen proeven aan het ontbijtbuffet.
Ik probeer mijn leven weer wat gezonder aan te pakken. En hoe kan je dat beter doen dan door de dag goed te starten met een gezond ontbijt?
Voor mezelf, omdat ik het niet zou vergeten, en voor jou, als inspiratie, lijst ik graag enkele gezonde (en minder gezonde) mogelijkheden op:
Havermoutpap
Havermoutvlokken zijn van nature rijk aan vezels. Eenmaal opgenomen zwellen deze vezels op en hebben een verzadigend effect dat ervoor zorgt dat je minder snel gaat snoepen. Havermoutvlokken zijn bovendien rijk aan vitamine B, fosfor, magnesium en ijzer, die op hun beurt het energiemetabolisme helpen te normaliseren.
De basis van mijn havermoutpap is altijd hetzelfde: 3 eetlepels havermout met een beetje magere melk, 3 minuten in de microgolfoven. En daar dan een extraatje bij. Mijn favoriet? Met frambozen en een paar muntblaadjes. Maar ook met stukjes banaan (soms met wat hagelslag), stukjes appel of stukjes peer (met een beetje honing) is het echt smullen! Of probeer eens een beetje kaneel.
Havermout zou voor vanalles en nog wat goed zijn en ik geloof dat graag!
Havermoutpannenkoeken
Ingredienten voor havermoutpannenkoeken
150 gram havermout
300 gram sojamelk
2 eieren (of 1 ei en 1 banaan, zoals ik deed)
Bereiding havermoutpannenkoeken
Simpeler kan eigenlijk niet. Alle ingrediënten mixen, een deel ervan in de pan gieten en bakken in een pannenkoekenpan. Zorg dat de ene kant goed goudbruin is vooraleer je de pannenkoek draait en de andere kant bakt. Maak je pannenkoekjes niet te groot. Ze zijn nog delicater dan gewone pannenkoeken. Of dat is toch mijn ervaring. Misschien omdat ik een ei verving door een banaan.
Afwerking:
Wat dacht je van wat blauwe bessen? Of rode vruchten? Dit zijn de gezonde varianten. Je kan er ook hagelslag of honing op doen. In elk geval een powerontbijtje dat je op de been houdt tot de middag! Wat zeiden ze ook alweer? Have breakfast like a king…
Tip: bak een hele stapel in een keer en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo heb je een lekker makkelijk ontbijt voor een paar dagen gemaakt. Gewoon even opwarmen in de microgolf!
Yoghurt met …
Granola
Je kan ze zelf maken maar ik hou het meestal op de Crunchy van Jordans. Makkelijk, lekker en je hebt verschillend varianten.
Superfoods
Goji-bessen, chia-zaad, zonnebloempitten, lijnzaad,… Ik maak een mengeling of wissel eens af. Behalve dat ik de namen van de helft van deze superfoods niet kan uitspreken, geloof ik graag dat ze goed voor me zijn.
Deze superfoods van Biover zijn dan ook uitgetest en goedgekeurd! Alleen van dat rode bietenpoeder was ik minder fan maar dat ligt volledig aan mij (UPDATE: ik deed het rode bietenpoeder al een paar keer in mijn cakebeslag. Het geeft een rood kleurtje aan je deeg en was eigenlijk best lekker zo). De bessenmix zou ik dan weer meenemen als snoepjes voor tussendoor. Zo lekker :-)
Fruit
Er gaat ook al eens een appel, banaan of peer in het yoghurtje. En als ik er de avond voordien aan dacht, dan haal ik wat rode vruchten uit de diepvries.
Alle bovenstaande :-)
Heel vaak doe ik ook combinatie granola, superfoods en fruit. Wat ons dan bij 4, alle bovenstaande brengt.
Boekweitpannenkoekjes
Omdat het niet altijd havermoutpannenkoeken kunnen zijn en omdat ik boekweitpannenkoeken eigenlijk minstens even graag lust, ook nog dit tweede pannenkoekenreceptje:
Ingrediënten voor boekweitpannenkoeken
375 ml melk (ik koos voor soyamelk)
125 gram boekweitmeel
1 ei
zakje vanillesuiker (of snuifje zout als je voor hartige pannenkoeken gaat)
Scheut walnootolie (ik ga ervan uit dat gelijk welk andere olie ook werkt)
Bereiding boekweitpannenkoeken
Meng de melk met het boekweitmeel en de suiker. Doe er vervolgens het ei bij en meng goed. Ook de walnootolie mag er nog bij.
Zet je pannenkoekenpannen op het vuur en laat ze alvast goed warm worden. Vet ze ook een beetje in.
Als de pannen goed warm zijn, kan je er wat van de pannenkoekenmix indoen. Als ze volledig verkleurd zijn, kan je ze omdraaien.
Ontbijtbuffet in het hotel
Zoals ik hierboven al schreef, heb ik aan het ontbijtbuffet in het hotel steeds de neiging om overal eens van te proeven. Geen probleem als je maar af en toe op hotel overnacht. Aangezien ik tegenwoordig zo goed als elke maand wel een paar nachten op hotel slaap, doe ik sinds kort mijn best de gezonde dingen van het ontbijtbuffet uit te kiezen.
Meestal heb je yoghourt en vers fruit. Vaak is er ook granola en ik had ook al eens een hotel waar ze zelfs superfoods en zaden aan het ontbijtbuffet toegevoegd hadden!
Een toast met zalm geeft het ontbijt dat beetje extra luxe. En zalm bevat goede vetten, heb ik me laten vertellen. Het Engelse ontbijt laat ik meestal aan me voorbijgaan. En ook alle zoete bereidingen probeer ik te laten staan.
In Zweden serveren ze ’s morgens pannenkoeken of wafels met slagroom en rode bessen. Vaak kan ik daar echt niet aan weerstaan. Heerlijk toch, zo’n ontbijtbuffet op hotel? Lekker makkelijk vooral dat je zelf niets moet klaarmaken :-)
Wat eet jij graag als ontbijt? Ik zoek vooral de ontbijtjes die snel klaar zijn :-)
Tip! Maak het ontbijt extra feestelijk en ga buitenshuis ontbijten. Ik verzamelde alvast enkele breakfast hotspots in en rond Oostende :-)
Mmm, allemaal lekker gevarieerd!
Ik kies meestal tussen havermoutpap (ik heb wel meer nodig dan 3 EL om een verzadigd gevoel tot de middag te hebben), muesli met (soja)yoghurt of boterhammen met banaan/pindakaas. Welk fruit ik bij de havermout of muesli doe, hangt een beetje van het seizoen af.
En een boterham met hagelslag, dat gaat er soms ook in :-)
Lekker hé, die boterham met hagelslag :-)
Amai, wat een ontbijt. Ik geraak hier meestal niet verder dan een stuk fruit of havermoutpap of gewoon het ontbijt overslaan. Ik ben zo’n slechte ontbijter (als dat woord al zou bestaan). Ik moet eerlijk toegeven dat die pannenkoekjes mij wel aanspreken. Misschien dat ik zulks eens moet proberen.
Goh, ik ben ook een slechte ontbijter hoor! Maar ik probeer er aan te werken. Deze gerechtjes helpen daar wel bij :)
Bij mij zijn het bijna altijd de typische boterhammen met choco, afgewisseld door af en toe een kom Special K. In het weekend mag het altijd iets uitgebreider. DIe Breakfast Club lijkt me wel leuk om te doen, ik had er nog nooit van gehoord maar zeker wel zin om eens te proberen.
Zeker een aanrader! Is een beetje een ontbijtmand voor heel de week :-)