Gastblog: Nies droomt van Rome

Posted in Europa, Italië by

Het jaar 2000. Het was het jaar dat we met de zesdejaars twee volle weken naar Italië trokken, de klassieke Italiëreis. We zongen uit volle borst Italiaanse liedjes op de bus, aten een ijsje in Milaan (de mijne viel op de grond, daarmee dat ik het me nog herinner *klein jeugdtrauma*), beklommen de toren in Sienna, zwommen in de zee bij Capri en deden van cultuur in Firenze en Rome.

Mooie herinneringen! En die kwamen allemaal terug toen ik hoorde dat Nies ooit een paar maanden in Rome woonde! Ze is dan ook de perfecte persoon om deze week even over te nemen en enkele van haar gouden tips voor Rome te onthullen.

Nies, aan jou het woord! :-)

Fietsen in het donker was magisch! Met zicht op het Colloseum...

Dromen van Rome

Regelmatig dwalen mijn gedachten af naar de eeuwige stad. Ik heb er zo graag gewoond. Twee maanden mocht ik smullen van het Romeinse leven. En smullen heb ik gedaan! Aan het ‘la dolce vita’ kon ik wel gewoon worden.

Ik deed stage in Rome, schreef er een alternatieve reisgids voor jongeren. Het was dus mijn job om de stad te ontdekken, op mijn lijf geschreven dacht ik zo. Elke ochtend pakte ik mijn spullen bij elkaar en ging ik ronddwalen. “Not all those who wander are lost”

Al snel begreep ik dat ik niet op z’n Vlaams de stad in kon. Ik had basketters aan, een simpel truitje en ik was klaar. Niet zo voor de Italiaanse dames, die gaan opgemaakt, op hakken en met een zonnebril op de snoet door het leven. Al gauw paste ik me, bijna onbewust, aan.

In Rome leerde ik alleen zijn. Echt alleen. Alleen met de stad. En zo sloot ik deze magnifieke metropool in mijn armen. Ik werd verliefd. Sinds mijn terugkeer, besluipt me elke paar weken het gevoel: “ik moet terug!”. Ik kan niet altijd aan die lokroep weerstaan en dus ben ik sinds mijn stage alvast twee keer teruggekeerd. Eén keer met m’n moeder en een keer met m’n moeder én drie tantes en hun dochter. En ik was, of wat had je gedacht, reisgids van dienst.

Rome telt vele gastronomische pareltjes maar deze wil ik jullie niet onthouden:

 • Alle Fratte di Trastevere
  Typisch, authentieke resto in de oude wijk Trastevere
 • Il chianti, vlakbij de Trevi Fontein
  Het eten is er fantastisch, wachttijden lopen soms op maar de wijn is heerlijk
 • Forno op Campo Di Fiori
  Gezellig marktplein, en dit is dé plaats voor je lunch. Pizza’s, broodjes en cakes, mmm…
 • Pizza met aardappel, wie zoekt die vindt
  Yes, je hoort het goed. In Rome kan je hier en daar pizza’s verkrijgen met aardappel in plaats van tomatenbasis. Super heerlijk en meer dan het proberen waard.

Rome is een openluchtmuseum, alles is een bezienswaardigheid en je kan blijven rondlopen met je mond wagenwijd open.

Sappige tomaatjes op Camp De Fiori
Kies maar een kruid op de markt op Campo De Fiori

Dit zijn mijn absolute must do’s:

 • Fietsen in Rome. Ik hoor je denken: ben je gek? Nee hoor, ik deed het afgelopen september en het viel geweldig mee. Super om de stad van op je fiets te kunnen bewonderen.
 • Eet ijs. Véél ijs. Mijn favoriet was en is hazelnootijs, moet je proberen. Probeer bij de artisanale ijsboer te gaan, die zijn altijd lekkerder!
 • Markt op Campo De Fiori: Probeer zeker ook ‘s morgens vroeg eens naar deze markt te gaan. Het fruit roept: “eet me op” en de kruiden smeken om mee naar huis te mogen om je pastasauzen op smaak te brengen.
 • Beklim de heuvel Janiculum, het uitzicht is onbetaalbaar. En de stilte die er heerst is… oorverdovend. Koop je een fles wijn en wat versnaperingen en zie de zon ondergaan boven Rome.
 • Rust uit in Villa Borghese. Bekend voor zijn museum, maar in het park is het ook heerlijk genieten. Weg uit de drukte en de hitte. Wandelaars, fietsers en picknickers komen hier samen.

Vergeet na je bezoek geen muntje te gooien in de Trevi Fontein, want dan kom je volgens de legende sowieso terug.

Ciao!
Nies

Een prachtig panorama van Rome vanop een van de heuvels die de stad rijk is

Meer weten over Rome? Check de website van Nies.

Plan hier je reis naar Rome

Booking.com
19 maart 2015
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: