Garnaalkruien aan de Belgische kust

Als kind van de zee stond het al lange tijd op mijn bucket list: een keertje gaan garnaalkruien. Ik had er al heel wat over gelezen en was gefascineerd door de garnaalkruiers die je soms bij laagwater in zee ziet gaan. Blij als een kind was ik toen ik een uitnodiging kreeg om eens mee te gaan. Voor dagen en dauw stond ik al op het strand. Ik kreeg zelfs de kans om zelf ook een trek te doen. Ik trok mijn droogpak aan om zeker geen water binnen te krijgen. Mijn research leerde me namelijk dat garnaalkruien niet zonder gevaar was.

Het was een hele belevenis. Je moet het net op eigen kracht vooruit trekken. Ik duwde met mijn volle gewicht tegen het water in. Hoewel het vrij inspannend was, vond ik het ook uitermate ontspannend. Eén met de zee als het ware. En tegelijk tegen de druk van de zee proberen in te gaan. Ik denk niet dat ik me al ooit zo ‘kustbewoner’ gevoeld heb als toen ik aan het garnaalkruien was. De vangst was beperkt maar daar was het me niet echt om te doen. Het echte seizoen voor de garnaalkruiers moet nog beginnen.

Na de trek was het tijd om te sorteren. Ik ken wel wat van het zeeleven en het was interessant om te zien wat we in onze netten hadden. We sorteerden in 2 emmertjes: eentje voor de garnalen, eentje voor de bijvangst die we terug in de zee zouden terugzetten. Het was even oppassen voor de pietermannen. Elke trek zaten er wel een paar in de netten. Verder ook veel kleine platvisjes, enkele zeesterren en heel veel mosselen. Bij mijn laatste trek had ik zelfs een (grote) kwal gevangen!

Garnaalkruien, een unieke belevenis

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Pieterman

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Garnaalkruien

Garnalen koken

Thuis spoelden we de garnalen meteen en brachten we water aan de kook om de garnalen te koken. Het water mag je goed kruiden met veel zout en cayennepeper. Je kan eventueel ook zeewater gebruiken om de garnalen te koken. Als het water kookt, mogen de garnalen er in. Best telkens kleine hoeveelheden. Als de garnalen klaar zijn, drijven ze naar de oppervlakte. Wacht dan nog even en schep ze er uit. Spreid de garnalen op een bakplaat en laat ze (buiten) afkoelen. Eens ze afgekoeld zijn, kan je ze beginnen pellen.

Garnalen koken

Garnalen koken

Garnalen koken

19 augustus 2018
/
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Gerard

  Prachtige ervaring voor een kind van de zee. Goed dat je dit hebt mogen meemaken.

  19 augustus 2018 at 23:11
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: