Fotobewerking voor dummies

Hoewel ik graag foto’s neem, is er aan mij geen groot fotograaf verloren gegaan. Aan fotobewerking begin ik helemaal liever niet. Meestal krijg je de foto’s hier vrij onbewerkt te zien. Hooguit wat tekst, een filter of het kader wat bijgesneden. Laat mij maar schrijven!

Tip: meer over auteursrecht en gratis beeldmateriaal vind je hier.

Fotobewerking voor dummies

Gratis tools fotobewerking

Als student journalistiek leerde ik destijds nog met Photoshop en InDesign werken. Ik was er allesbehalve een krak in. Heb je maar af en toe wat fotobewerking nodig, dan zijn de pakketten van Adobe vrij duur. Gelukkig voor de hobbyisten zijn er ook goedkopere en zelfs gratis tools voor fotobewerking.

Canva

Canva gebruik ik vooral om de afbeeldingen voor Pinterest op te maken. Met de gratis mogelijkheden kom je al ver. Wil je een speciaal design dan kan je ook in hun bibliotheek duiken voor een betalende (maar betaalbare) optie.

Gimp

Gimp wordt ook wel eens de gratis versie van Photoshop genoemd. Persoonlijk vind ik het vrij omslachtig (maar dat vond ik van Photoshop ook – geen talent voor fotobewerking, zie je) maar erg populair. Je kan Gimp downloaden en het programma dus ook offline gebruiken. Ik gebruikte Gimp wel regelmatig om grote hoeveelheden foto’s te comprimeren.

Alternatief kan je Lightzone downloaden. Het registreren is wat omslachtiger. Zelf heb ik deze tool nog niet gebruikt dus mocht je deze tool wel al gebruiken, ben ik benieuwd naar je ervaringen.

Be Funky

Deze online photo editor lijkt op PicMonkey (ook een prima site, echter sinds kort betalend). Veel mogelijkheden maar eenvoudig genoeg voor dummies.

Fotojet

Hoewel Fotojet veel meer kan, gebruik ik deze tool vooral als ik collages wil maken. Verder doet Fotojet me qua mogelijkheden een beetje aan Canva denken.

Pixlr

Als je tussen alle bovenstaande nog je ding niet gevonden hebt, dan is er ook nog Pixlr. Ik heb de website al een hele tijd gebookmarked maar in de praktijk lijk ik deze toch amper te gebruiken. Pixlr bestaat ook als app voor je smartphone.

Fotobewerking apps

Het lijstje apps voor fotobewerking is eindeloos. Ik beperk me hier dan ook tot de apps die ik momenteel nog gebruik (en ja, dat zijn er bitter weinig). De meeste zijn gratis, andere kosten een paar euro. ’t Moet niet altijd allemaal gratis zijn hé.

  • Afterfocus: zowel voor iOs als Android
  • Afterlight: zowel voor iOs als Android
  • Snapseed: mijn favoriet en de enige die ik regelmatig gebruik

Bewerk jij je foto’s? Welke tools gebruik jij daarvoor? 

4 gedachten over “Fotobewerking voor dummies

  1. Ik heb op de pc als bewerkingstool Photoshop cs6, maar voor fotografie is Lightroom toch niet te versmaden volgens mijn bescheiden mening.
    Verder gebruik ik wel eens de Nik collection.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.