Fin d’saison, maar eigenlijk niet echt

fin d'saison - zomer in Oostende

Zoef, de grote vakantie is alweer voorbij! En toch gaat het leven hier volgende week gewoon verder. Vroeger was dat anders. Toen was er elk jaar die eerste schooldag. Niet dat ik niet graag naar school ging maar de eerste dag na de vakantie was toch niet mijn favoriete dag. En ook al bruist Oostende het hele jaar door, 31 augustus is aan de kust toch een beetje fin d’saison.

Die zomers van toen

Toen ik als kind in Middelkerke woonde en mijn ouders een horecazaak hadden was 31 augustus een dag waarop de zaak overdag gesloten was en we zelf eens een uitstapje deden. Ik herinner me één keer dat mijn pa mee kwam naar het strand en in pre-zandsculptuurtijden voor ons een Formule 1-wagen in het zand bouwde. Dat zal wellicht op een 31ste augustus geweest zijn.

Op 31 augustus was er ‘s avonds een klein feestje met het personeel. Nog tijdens hun werkuren klonken ze op het voorbije seizoen. Stiekem waren ze ook wel een beetje blij dat het nu weer wat kalmer zou worden ;-) Ook hier zou ik wel wat anekdotes kunnen vertellen.

Fin d’saison op het strand

Dat fin d’saison-ding is een beetje blijven hangen. Tegen het einde van de grote vakantie nemen we een fles bubbels mee naar onze strandcabine. We blijven nog een laatste keer tot ‘s avonds laat op het strand plakken. Ik weet dat we niet de enige cabine zijn met dit jaarlijks ritueel. Vele strandburen halen ook een flesje boven. Dit jaar hebben we zelfs al met een paar strandburen afgesproken om gezellig samen fin d’saison te vieren. Dankbaar voor de vele mooie dagen die we deze zomer kregen.

We vieren ook meerdere keren fin d’saison: een keertje als de grote vakantie op zijn einde loopt en voor de zekerheid zowat elke zonnige dag tot eind september als de strandcabine weer voor een paar maanden verdwijnt.

Terwijl voor heel wat gezinnen de dagelijkse routine zich herneemt, bol ik hier nog even verder op zomerritme. Augustus verschilt daarin niet veel van september. Mooi weer? Dan probeer ik maximaal van het strand te genieten, desnoods met laptop op de schoot en werk inhalen in de late avonduren want het najaar wordt druk, dat staat nu al vast. Ik duim alvast voor een mooie nazomer! Live while your alive!

Kennen jullie het fenomeen ‘fin d’saison’? Hoe vieren jullie dit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.