Eurovisiesongfestival 2016 in Stockholm – voorbeschouwing

Posted in Party Time! by
Eurovisiesongfestival 2016 in Stockholm

Dit jaar heb ik de voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival in Stockholm met wat meer belangstelling gevolgd dan andere jaren. Mijn valies staat ondertussen al klaar, de handleiding voor de huisoppassers die enkele dagen van vakantie aan zee komen genieten is geschreven en mijn deadlines zijn bijna allemaal afgewerkt. Vrijdag vertrek ik naar Stockholm om er op zaterdag de dress rehearsels en de grand final bij te wonen.

Ja, ik ben al dagen, weken, maanden aan het aftellen! Van zodra het vast lag dat Stockholm dit jaar het Songfestival mocht organiseren, wist ik dat ik wou/zou gaan. Ik weet niet waar ik enthousiaster voor ben: om terug in Stockholm te zijn of om de grote finale van het Eurovisiesongfestival bij te wonen in Globen ;-)

Sandra Kim

Ik was net geen vier toen Sandra Kim dertig jaar geleden de eerste en voorlopig enige overwinning voor ons landje binnenhaalde. Het moet één van mijn eerste herinneringen zijn: als kleuter stond ik op het salontafeltje urenlang J’aime la vie te playbacken. Ik ken het lied nog altijd helemaal vanbuiten. Ik herinner me nog dat ik een t-shirt had van Sandra Kim. En een plakboek. Mijn tante was grote fan en ik kreeg haar dubbels.

Traditie

Het Songfestival is hier een echte familieavond, met de traditionele chips en cola – hoewel er de laatste jaren ook gesofisticeerdere hapjes en drankjes aan te pas komen – en met zelf punten geven. Het was een paar jaar wat minder maar de laatste jaren is het hier echt weer vaste jaarlijkse afspraak. En vanavond zijn de verwachtingen alvast hoog gespannen!

Wil je er een echt Zweeds avondje van maken? Neem dan hier een kijkje voor inspiratie voor Zweedse receptjes!

Eurovisiesongfestival 2016

Durf ik een kleine pronostiek geven? 12 punten voor de presentatoren! Petra Mede mocht het festival eerder al in Malmö presenteren en in combinatie met de winnaar van vorig jaar Måns Zelmerlöw (die in Zweden trouwens o.a. jaren Allsång på Skansen, een muziekprogramma, presenteerde en dus ook heel wat ervaring heeft) kan het niet misgaan. Reken daar nog eens het script van oa Edward af Sillén bij en het wordt gegarandeerd een plezante avond. Ik kijk vooral uit naar de nieuwe versie van Heroes die het songfestival vanavond mag openen.

De liedjes dan. Ik volgde op SVT de voorbeschouwingen en zag dus al clips van alle liedjes passeren. Zijn me bijgebleven: Frankrijk, Malta en Australië. Rusland is een schaamteloze kopie van het nummer van vorig jaar maar scoort goed in de pronostieken. We mogen ons verder aan een naakte zanger, een manga-outfit en heel wat lasershows verwachten.

Haalt België de finale? Geen idee. Ik hoop van wel maar heb mijn tricolore vlag nog niet ingepakt. Hopelijk mag ik er nog een plaatsje voor vrij maken in mijn valies! En anders supporter ik gewoon voor Zweden :-)

Het zou trouwens leuk zijn als Zweden weer wint (wat een ambiance zou dat geven in Globen!) maar ik denk dat ze meer kans op een opeenvolgende overwinning hadden gehad met hun nummer 2 in Melodifestivalen (de Zweedse versie van onze Eurosong): Human van Oscar Zia. Had mijn petekind mogen stemmen, hij had Bada Nakna naar het Songfestival gestuurd.

Belgium 12 points, la Belgique 12 points!

Wij geven traditiegetrouw ook altijd punten. Vaak slaan we de bal gigantisch mis, soms zitten we er boenk op. Vroeger zat er altijd zo’n puntenrooster in de krant. Geen idee of dat nu nog is, ik heb alvast eentje gemaakt voor vanavond en voor donderdag. Er zit ook een leeg formulier bij voor zaterdag. Enkel de Zweedse Frans kent zijn startnummer. Ge moet de rest zaterdag dan maar zelf invullen.

Ik geef meestal aan elk lied punten op 10 en kijk dan daarna om de eerste 10 respectievelijk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt te geven. De formulieren zijn dan ook zo opgemaakt. Veel plezier ermee!

UPDATE: het puntenblad van 2016 staat er niet meer op maar ik probeer elk jaar, enkele dagen voor het Eurovisiesongfestival een puntenblad online te zetten. De meest recente versie kan je hier vinden.

Kijk jij naar het Eurovisiesongfestival?

10 mei 2016
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Stephanie

  IK BEN ZOOOOOO JALOERS! In augustus vorig jaar logeerde wij in het hotel Quality Globe, vlakbij de Globen Arena. Wij speelde toen in ons hoofd om te gaan kijken maar helaas was alles allang volboekt. Geef ons een uitgebreid verslagje, wil je? ;)

  10 mei 2016 at 22:48
  • Reply Heidi

   Uitgebreid verslag volgt ;-)

   11 mei 2016 at 10:34

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: