Een huis kopen in coronatijden

Posted in Wonen by
Een huis kopen in coronatijden

Ja, de titel verraadt het al een beetje. Als ik dit begin te schrijven is het woensdag 18 maart. Sinds vorige week verkeert het land in coronacrisis. Begin maart kocht ik een woning via Biddit. Dat wil zeggen dat ik 6 weken de tijd heb om de aankoopsom te betalen. En dus nog minder tijd had om een lening te krijgen (voor een deel van de aankoopsom).

Ik zit nog half te bibberen: de bank belde net dat mijn lening goedgekeurd is. Feestje! Want als single en dan ook nog eens grotendeels als zelfstandige is zo’n lening geen vanzelfsprekendheid. En al helemaal niet in coronatijden.

Een lening in coronatijden

Gelukkig doen de banken veel online en kreeg ik bij mijn eigen bank heel snel een afspraak te pakken. Tot mijn verbazing ging mijn eigen bank al meteen een pak onder de tarieven van de 2 andere banken die ik al had. Zonder dat ik zelfs over die andere tarieven gesproken had. De goede raad om te bankshoppen voor je lening die ik aan iedereen op huizenjacht geef, sloeg ik zelf grotendeels in de wind… Nood breekt wet.

Vergelijkend onderzoek op internet leerde me dat het echt een scherp tarief was, ik apprecieerde de snelheid waarmee ik steeds bij mijn bank terecht kon en het moest nu eenmaal snel gaan. Ook het verhaal van beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht speelde mee. We schrijven 18 maart hé. Het was onduidelijk wat de korte termijn-gevolgen van heel de coronacrisis zouden zijn. 

Ondertekenen kon deels digitaal. Voor de schuldsaldoverzekering trok ik deze week gemaskerd naar de bank. Nooit gedacht dat ik gemaskerd in de bank zou staan…

En dan de sleutel?

De notaris had alle opzoekingswerk al gedaan (want zo gaat dat met Biddit) en de lening was goedgekeurd. De sleuteloverhandiging zou dus in principe ook sneller kunnen gebeuren maar niet vanzelfsprekend met een lockdown light. In de media las ik dat alle aktes 2 maand uitgesteld konden worden. Met een mogelijke verlenging van nog eens 2 maand. De moed zakte me wat in de schoenen. Ik wou die sleutel!

Fast forward naar ergens begin april en het verlossende mailtje van het notariskantoor. Blijkbaar geldt het uitstellen van aktes niet voor openbare verkopen. En dus mocht ik vorige week, op de uiterste termijn van die 6 weken, mijn handtekening gaan zetten. Met mijn eigen pen mee. Handschoenen aan. En thuis de sleutels desinfecteren. Echt. Een huis kopen in coronatijden. Het doet wat met een mens! 

Meer over mijn huizenjacht en een huis kopen via Biddit.

24 april 2020
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Els

  Wow en proficiat

  24 april 2020 at 14:21
  • Reply Heidi

   Merci :-) Je had het op Insta waarschijnlijk al zien passeren hé.

   24 april 2020 at 15:14

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: