De Brabançonne

Posted in België by

Daar zit je klaar. Chips en drankje bij de hand want het gaat beginnen. De spelers komen de grasmat op en stellen zich op. Het wordt stil in het stadion en door de luidsprekers komen de eerste tonen van de Brabançonne. Bij andere landen wordt uit volle borst meegezongen. Bij de Belgen is het soms wat akward. De ene speler zingt in het Frans, de andere speler mompelt wat in het Nederlands en nog een andere houdt het bij de hand op de borst. We gaan ons er maar niet over uitspreken of dit komt omdat de tekst niet gekend is. En voor wie eraan twijfelt, ja er is ook een Duitstalige versie (ik geef toe, ik heb dat ook moeten opzoeken bij mijn goede vriend Wikipedia)!

Ik wil hier geen politiek statement maken maar waarom heeft er nog niemand aan gedacht om, al was het maar voor de Rode Duivels en andere sportieve prestaties van onze Belgen, een meertalige tekst te schrijven? Een ideetje voor de creatieve songwriters bij 1895 voor de volgende campagne? En ze mogen de tweede helft van het refrein voor mijn part op ‘lalalala’ houden ;-)

Update: check dit filmpje voor een tweetalige rockversie van de Brabançonne!

Er was eerder deze week heel wat te doen over het al dan niet oprecht zijn van de Rode Duivelsgekte. Eigenlijk is dat een non-discussie. Tuurlijk word je meegesleurd in heel dat voetbalfeest. Je moet geen voetballiefhebber zijn om toch benieuwd te zijn naar hoe ons landje het er vanaf brengt. En misschien zijn er heel wat verschillen tussen onze regio’s maar samen sterk, toch? Heerlijk om zien hoe sport ons wat dichter bij elkaar brengt.

Tricolore - Brabançonne

Hoeveel tricolore spullen heb jij ondertussen al in huis? En vooral… Kan jij de Brabançonne helemaal meezingen?

30 juni 2016
/
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Josefien

  Ik vind dat ook belachelijk, al die kritiek op de duivelsgekte. Dat gevoel van samenhorigheid is misschien wat fake maar het is toch vooral heel leuk :-)

  1 juli 2016 at 07:29
 • Reply Samaja

  Ik kan het volkslied, maar ik weet dat het een uitzondering is om de tekst te kennen. Ik moest ooit eens een quiz organiseren voor familie en dat vond ik wel een geestige vraag. Niemand had het juist ;-).

  Wij hebben enkel een rare hoed die ook als luidspreker kan dienen in de Belgische driekleur. Mijn mama heeft die ergens gratis bij gekregen en wilde die brol niet zelf in huis ;-). Voor de rest heeft de echtgenoot een T-shirt van het vorige WK, dus al bij al valt het nog mee.

  1 juli 2016 at 08:24
 • Reply Resaarcle

  Wij hebben geen merchandise, maar we vonden het wel leuk om onze kindjes eens in driekleur te steken!

  1 juli 2016 at 19:47
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: