Comfortabel op reis met de bus

Comfortabel op reis met de bus

Er zijn best wat alternatieven voor vliegreizen: reizen met de trein, een roadtrip, een fietsvakantie of op reis met de bus. Busreizen doen je misschien denken aan de reizen naar Benidorm voor senioren of de klassieke Zwitserlandreis die je als 14-jarige wellicht gemaakt hebt. Je hoeft je voor een reis met de bus niet te beperken tot georganiseerde groepsreizen! Met de langeafstandsbussen die door heel Europa reizen, stippel je zelf je route uit!

Op reis met de bus is vaak een stuk goedkoper dan vliegen. Het is bovendien een stuk milieuvriendelijker. Onderweg zijn is ook een beetje reizen, toch?

Groot aanbod busreizen

Ik dook even in mijn eigen geheugen. In het verleden ging ik al wel een paar keer met de bus op vakantie. Er was dus die Zwiterslandvakantie met de mutualiteit. Als 14-jarige reisde ik naar Lenk. Ik herinner me nog dat ik vrij goed geslapen had. Ik had me op de grond geïnstalleerd. Dat herhaalde ik nog eens toen ik als moni bij een jongerenorganisatie naar Lloret de mar en later als moni met een ski-organisatie naar La Joue du Loup reisde. Erg veilig zal dat wel niet geweest zijn.

Met mijn moeder reisde ik ooit naar Wenen. We hadden een goedkoop arrangement geboekt via een busmaatschappij. Ja, als jonge twintiger ging ik op reis met een bus senioren, haha. Ik zou het meteen opnieuw doen! Het was een erg fijne ervaring en uniek om eens mee te maken.

Op reis met de bus: langeafstandsbussen

Met Ouibus reisde ik naar Parijs, ik nam een vergelijkbare bus naar Londen en toen ik ooit low budget naar Hamburg wou, boekte ik een stoeltje bij Eurolines. Zowel in Italië als Zweden reisde ik al met FlixBus.

Nu ik het zo allemaal oplijst, schrik ik er zelf van hoe vaak ik al met de bus op reis ging. Een vrij divers aanbod: van dagreizen of nachtreizen, van groepsreizen tot individuele reizen. Met jongeren, met senioren en met een multiculturele groep.

Op reis met de bus.

Tips om het je zo comfortabel mogelijk te maken tijdens een lange busreis

Een van de meest gehoorde argumenten om niet met de bus op reis te gaan, is vaak dat het niet erg comfortabel is. Daar kan ik inkomen. Maar… is een vliegreis dat wel? Veel tips uit het artikel over de perfecte vlucht en uit deze over een lange autoreis, kan je dus ook voor een busreis gebruiken.

 1. Als je zelf je zitplaats kan kiezen, vermijd dan de plaatsen in de buurt van het toilet. Zeker als je een gevoelig neusorgaan hebt zoals ik.
  Als ik met de bus reis, kies ik zelf een plek vooraan. Je bent dan snel uit de bus en als je niet kan slapen, kan je met een half oog de chauffeur in de gaten houden.
  Omdat ik soms wagenziek word, is zo’n plek vooraan ook handig.
 2. Volgend op puntje 1: stap bij elke tussenstop even uit. Zorg dat je zeker je kostbare spullen (telefoon en identiteitskaart!) met je meeneemt. Stel dat de bus zonder jou vertrekt… Om die reden, hou de bus en de andere passagiers tijdens die pauze goed in de gaten. Dubbelcheck het tijdstip van afspraak!
  Gebruik die pauzes ook om het toilet in het wegrestaurant te gebruiken. Er gaat niets boven je toilet thuis maar de wc’s in het wegrestaurant zijn over het algemeen beter dan die in de bus.
 3. Zorg dat je goed voorbereid bent: draag comfortabele kledij, kleed je in laagjes en neem een brede sjaal mee die als dekentje dienst kan doen (zelf in warme bestemmingen -> airco!), een opgerolde trui als kussentje neemt minder plaats in dan zo’n nekkussentje.
 4. Voorzie een kleine tas om bij je te houden in de bus met je waardevolle spullen maar ook: oortjes, oogmasker, (herbruikbaar) flesje water, energierepen,…) Ik heb ook altijd Perdolan bij voor als mijn hoofdpijn de kop op zou steken. Ook handig: de oplader van je telefoon, een externe batterij, vochtige doekjes of handgel,…
 5. Probeer te slapen als je op reis gaat met de bus. Je komt een stuk meer uitgerust aan op je bestemming en de tijd gaat sneller.
 6. Maak je niet druk over de reis maar onderga het gewoon. Een andere instelling kan je een heel andere ervaring geven.
 7. Zorg dat je ruim van tevoren aan de bushalte bent.
 8. Zet je wekker een halfuurtje voor de vermoedelijke aankomsttijd op je bestemming, zeker als dit niet de eindhalte van de bus is!
 9. Check de busmaatschappij op voorhand. Het publiek dat meereisde met de Eurolines naar Hamburg was duidelijk een heel ander publiek dan de busreizen die ik met Flixbus maakte. Het is ondertussen misschien anders en het hangt ook van traject tot traject af maar geef mij maar Flixbus als met de bus op reis ga!

Pin for later

Comfortabel op reis met de bus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.