Cadeautjes voor kindjes die alles al hebben

Cadeautjes

Een categorie ‘kindvriendelijk’ op een niet-mamablog, je zou het niet meteen verwachten. En toch is het logisch want ook tantes en meters, nonkels en peters zoeken leuke tips of toffe activiteiten om te ondernemen met neefjes en nichtjes, metekindjes en petekindjes of met kindjes-van-de-vriend(inn)en en die vriend(inn)en zelf. En wat voor cadeautjes als die kindjes al alles hebben?

Over metekindjes en petekindjes

Wie me al even volgt weet dat ik sinds kort meter ben van het zoontje van mijn zus, ook wel ‘het petekindje*’ genoemd, en dat ik al 10 jaar meter ben van de tweeling van mijn tante, ook gekend als ‘de metekindjes*’. Officieel enkel van de twee-minuten-oudere helft maar da’s 1+1 gratis, je neemt dat tweede er zonder onderscheid en met plezier bij.

Mijn zus is meter van de jongste helft en we hebben plechtig afgesproken ofwel telkens voor de twee meisjes hetzelfde te doen of af te spreken dat zij aan J geeft wat ik aan M geef. Uiteraard houden we rekening met hun persoonlijkheid maar we zorgen voor gelijkaardige en gelijkwaardige cadeaus. Kwestie van jaloezie voor te zijn.

Ja, een soortement van eigen jeugdtrauma: de zus en ik hadden onze grootouders als meter/peter, de broer een tante en nonkel. Resultaat: hij kreeg van zijn meter/peter apart, de zus en ik van de grootouders zoals elk ander kleinkind en dus had de broer al snel de grootste spaarpot, ook al was hij ruim 3 jaar jonger dan ik. Om nog van de extra cadeautjes te zwijgen! Kindjes en cadeautjes, het is wat!

*NOOT: ik weet wel dat het petekindje in principe ook mijn metekindje is en dat die m of p niks met het geslacht van het kind te maken heeft. Maar ’t is hier mijn website en dus lap ik dat aan mijn laars. En zo kan ik duidelijk maken of het over dat koddig bolleke van 3,5 maand gaat of die knappe meiden van 10 jaar.

Over cadeautjes

Maar we dwalen af. Die metekindjes en petekindjes verjaren, de sint komt, er is kerst en ik kan nog wel wat gelegenheden bedenken waar een presentje bij hoort. Moet de sint ook bij de meter komen? Of komt hij enkel bij de ouders? Daar valt over te discussiëren. In al mijn enthousiasme kwam de sint voor de metekindjes ook bij mette Heidi (jep, that’s how they call me!). Ik vond het plezant om als een echte hulpsint het speelgoed ’s nachts klaar te zetten. En hun leuke reacties te zien als ze ’s morgens de woonkamer binnenkwamen. Voor het petekind komt de sint niet bij mij. Hij wordt sowieso al verwend en heeft al zoveel speelgoed (jep, de kindjes hebben alles al!). De sint komt dus enkel in zijn huis.

Speelgoed om bij meter/tante te laten liggen

Ook met verjaardag en kerst zoek ik enthousiast cadeautjes uit voor de kindjes. Maar elk jaar blijkt het moeilijker. Ze hebben al zoveel! Na de verbouwingen hier, pakte ik het creatief aan: ik kocht spulletjes die ze hier konden laten zodat ze ook hier wat speelgoed hadden liggen als ze kwamen logeren. Maar nu heb ik hier ook een Expedit vol en moest ik dus een nieuwe strategie vinden.

Cadeautjes voor kindjes die alles al hebben

Mocht ik het hen vragen, er zijn vast nog duust dingen die ze zouden willen hebben. Maar eens ze het hebben, ligt het al snel in een verloren hoekje in de kast en kijken ze er niet meer naar. Meer zelfs, ze gaven dit ook zelf toe!

Een uitstapje cadeau

Hupla! De tijd was rijp om hen de beginselen van het minimaliseren aan te leren. Toen ik de kindjes met hun verjaardag voorstelde om voortaan ipv cadeautjes te geven, een uitstap te maken, waren ze laaiend enthousiast. Oef! Uiteraard pakken ze toch graag nog iets uit voor hun verjaardag, dus kocht ik wel nog een kleinigheidje. Maar de basis is gelegd: we kiezen voor ervaringen ipv spullen!

Het is simpel: ze hebben hopelijk mooiere herinneringen aan een leuke uitstap dan aan een stuk speelgoed waar ze even mee spelen en wat er verder gewoon ligt. Hen een leuke ervaring en mooie herinnering bezorgen, daar is het me om te doen. En dus trokken we voor hun verjaardag al naar Mini-Europa en Océade, de Efteling en gingen we kamperen.

Vind jij de zoektocht naar leuke cadeautjes voor je pete- of metekindje ook altijd zo moeilijk? Koop je maar wat om toch maar niet met lege handen te moeten toekomen? Of hoe los jij het op? Wat geef jij als cadeautjes aan kindjes die al alles hebben? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Pin it

Cadeautjes voor kindjes die alles al hebben.

9 gedachten over “Cadeautjes voor kindjes die alles al hebben

 1. Mijn dochter springt een gat in de lucht wanneer ze op uitstap mag bij haar doopmeter, zelfs gewoon een dagje bij haar thuis of blijven slapen doet ze super graag. Jammer genoeg valt het niet zo vaak voor… Het is misschien net omdat het zo uitzonderlijk is dat ze het zo leuk vind.
  Laatst liet ze weten: “Mama, een feestje waar ik niks van af weet, dat zou ik wel eens leuk vinden.” Dus volgende verjaardag wordt het huis hier versierd.
  Ik ga dus ook voor de ervaringen. Ze krijgt altijd wel wat extra zakgeld of een kleinigheid, meestal zaken die ze wel zou willen maar haar zakgeld niet wil aan spenderen.

  Ps: ik ben ook een mietje in die glijbanen. Ik ben altijd blij eens de verkenningsfase achter de rug is en ik vervolgens gewoon aan de uitgang kan wachten LoL

  1. Ja, hier zijn ze ook altijd enthousiast als ze mogen komen logeren. Mocht het elke week zijn zou de fun er misschien af zijn. En niet alleen voor hen ;-) Je kan dan ook niet elke week iets speciaals gaan doen hé. Nu haal ik alles uit de kast als ze komen :-)
   PS Thanks! Ik voel me niet meer alleen als glijbaan-mietje :-)

 2. Mijn man is peter van het oudste zoontje van zijn zus en omdat we zelf geen kinderen hebben, is het soms moeilijk om te weten wat hij graag zou willen of wat de rage van het moment is. We vragen dan ook altijd een aantal suggesties aan zijn mama en kiezen daaruit een cadeau. Van zodra hij oud genoeg is, zijn we ook van plan om meer uitstapjes samen te ondernemen. Zo staat al vast dat we naar Disneyland gaan in de toekomst :-).

  1. Aan de ouders vragen is inderdaad een goed idee. Hier geven de ouders stilaan ook toe dat ze al zo veel hebben. Driedubbele win dus als ik hun kinders mee op uitstap neem hebben zij een kinderloze dag :-)

 3. Voor mij is het allemaal nog nieuw, want ik ben pas meter geworden! Mijn metekindje is nu bijna vijf maand, dus zijn eerste kerst/nieuwjaar/verjaardag moet hij nog krijgen. Ik denk dat ik eerst even afstem met de ouders hoe ver we daarin gaan. Als hij wat groter is vind ik uitstapjes doen een geweldig idee, want het mannetje wordt al meer dan genoeg verwend door ouders/grootouders!

  1. Proficiat, toch wel speciaal hé, zo meter zijn! Ik neem die rol ook heel serieus :-)
   Ik gaf het petekindje van 3,5 maand een zelfgemaakt dekentje en slabbetjes enz.

 4. Voor mete-of petekindje een cadeautje kiezen is echt wel niet simpel. Je weet de interesses wel van die (b)engels maar het is altijd gokken of ze het al niet hebben gekregen van de mama/papa of van iemand anders. Uitstapjes zijn dan inderdaad veel makkelijker en plezanter. En bovendien heb je er zelf ook nog eens plezier aan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.