Bucket list Belgische kust

Garnaalkruien aan de Belgische kust

Life is better at the beach is niet voor niets de slagzin van deze website. En met ‘beach’ bedoel ik niet uren zonnekloppen op het strand. Het is een gevoel. Het is de nabijheid van de zee. Geboren en getogen aan de kust, kan ik me niet inbeelden dat ik ooit ergens anders zou wonen (ok, behalve dan misschien ergens aan het water/aan de kust in de buurt van Stockholm).

Ik ben altijd al erg dankbaar geweest dat de kust mijn thuis is. Door de quarantaine ben ik alles haast nog meer gaan appreciëren. Dat dagelijkse wandelingetje tot aan de strekdam was het hoogtepunt van de dag. Het klinkt gek misschien maar het is een periode om te koesteren. De kust is iets om te koesteren. En hoe kan dat beter dan aan de hand van deze ultieme bucket list voor de Belgische kust?

1. Zon zien zakken in de zee

Het is voor mij bijna iets vanzelfsprekends om de zon te zien zakken in de zee. Begrijp me niet verkeerd: het is een van de mooiste natuurspektakels en het is een eer om het zo vaak te mogen aanschouwen. Ik ben alleen verbaasd dat zo weinig ‘binnenlanders’ het al hebben beleefd. Het zou topprioriteit op de bucket list moeten zijn. Elke zonsondergang is anders. Het verveelt nooit. Soms verdwijnt de zon, net boven de horizon, achter de wolken. De andere keer is er het nodige gevoel voor dramatiek met roze, oranje en paarse lucht. Ik weet bijna altijd de uren van de zonsondergang (ze staan gewoon op mijn smarthpone, in de weer app).

Zonsondergang in Oostende

Mijn tip voor de beste zonsondergangen? Download de app Skyfire. De spectaculairste zonsondergangen heb je als er wat wolken zijn. Ook in de winter kan je mooie zonsondergangen hebben. Persoonlijk vind ik februari een topmaand wat zonsondergangen betreft. En de beste tip is wellicht deze: vertrek niet meteen als je het laatste stukje zon in zee hebt zien verdwijnen. Soms begint het dan namelijk pas!

Wist je dat je, enkele dagen voor en na 21 juni, je de zon ook kan zien opkomen boven zee? Voor de vroege vogels ;-)

2. Zwemmen in zee

Wat kijk ik er naar uit, naar die eerste plons in zee. Als het even kan, spring ik op warme zomerdagen in mijn lunchpauze of na het werk ook even in het sop voor wat afkoeling. Heerlijk! De rest van het jaar durf ik wel eens pootjebaden. Ik heb me laten vertellen dat dit een weldadig effect op je gezondheid heeft. Het effect achteraf doet in elk geval deugd!

Zwemmen in de Noordzee

Zwemmen in zee is niet zonder gevaar. Doe het alleen in bewaakte zones en volg de aanwijzingen van de redders nauwgezet op. Elk jaar komen mensen in moeilijkheden en niet toevallig is dit vaak in onbewaakte zones.

3. Zeehonden spotten in het wild

Had je me 10 jaar geleden gezegd dat we nu regelmatig zeehonden zouden kunnen zien in Oostende, ik had je wellicht niet geloofd. De zeehond is, na jaren afwezigheid terug aan de Belgische kust! Zalig om die dieren in het wild te kunnen spotten.

Zeehonden in het wild, aan de Belgische kust

Belangrijk: laat de dieren gerust en hou voldoende afstand. Ze zien er lief uit maar ze kunnen bijten (en met jaren ervaring in een zeehonden rescue centre kan ik het weten…). Meer info over de zeehonden aan de Belgische kust vind je hier.

4. Zeevonk

De zee die felblauw oplicht? Een paar weken per jaar kan je dit na zonsondergang waarnemen. Alsof er duizenden lichtjes in zee (vaak waar de golven omslaan) lichtflitsen geven. Het is de zeevonk die voor dit natuurspektakel zorgt. Als er veel zeevonk is, weet je niet waar eerst gekeken!

Zeevonk in Oostende

5. Garnalen kruien

Een van de mooiste ervaringen de voorbije jaren was die keer dat ik voor dag en dauw opstond om te gaan garnaalkruien. 2 dingen zijn me vooral bijgebleven: de fantastische lucht die reflecteerde in het natte zand en het gevoel van tegen de golven en de zee in te duwen, tegen de natuurkrachten in, mijn kruinet vooruit te slepen. Intens!

Garnaalkruien

Als je ooit de kans krijgt: zeker ook doen! Als alternatief kan je eventueel eens naar de garnaalvissers te paard gaan kijken. Da’s uniek voor heel de wereld, enkel nog in Oostduinkerke. Of ga verse garnalen kopen aan de trap.

6. Strandbloemen kopen

Ook uniek voor de Belgische kust is het maken en verkopen van papieren bloemetjes. De techniek gaat over van generatie op generatie. De kindjes maken een berg die als toonbank dient voor hun bloemenwinkeltje.

Strandbloemen kopen aan de Belgische kust

Ga schelpen rapen om te betalen en koop de mooiste strandbloemen. Tip: in elke kustgemeente gebeurt de betaling op een andere manier. In Oostende betaal je met handjes vol schelpen. Elders betaal je met couteau’s.

Hoeveel dingen kan jij al schrappen van je bucket list voor de Belgische kust? Wat zou jij nog toevoegen aan deze bucket list?

Pin for later

Bucket list Belgische kust
Booking.com

2 gedachten over “Bucket list Belgische kust

    • Heidi zegt:

      Staat al lang op mijn verlanglijstje :-) Moet ik deze zomer eens werk van maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.