7 x Brussel voor Belgen

Je reist de hele wereld rond maar de toeristische toppers in je eigen land laat je links liggen. Typisch, toch? Ik werkte ruim 6 jaar in Brussel maar had het Atomium nog niet bezocht. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! En met nationale feestdag in het vooruitzicht dacht ik er maar meteen een artikel over te schrijven.

Brussel voor Belgen

7 klassiekers in Brussel

Atomium

Een van onze nationale symbolen. Een restant van Expo ’58. De hoogste van de 9 bollen bevindt zich op 92 meter hoogte. Met een beetje geluk zie je zelfs de haven van Antwerpen! Zelfs bij minder helder weer is het uitzicht spectaculair met een mooie uitkijk op Brussel.

Met een lift ga je helemaal naar de bovenste bol, in iets van 20 seconden. Helemaal boven heb je het restaurant. In de andere bollen heb je (tijdelijke) tentoonstellingen. Zelf vond ik de buizen tussen de bollen het plezantste. Heel fotogeniek, die lange roltrappen.

Wat cijfertjes: de diameter van één bol is 18 meter. De tubes waar de trappen zijn, zijn 3,3m breed en 23 tot 26 meter lang.

Manneken Pis

Het kleine manneke is één van de meest gefotografeerde beeldjes van ons land. Weet je het Manneken Pis ongeveer staan? De horde Japanners toont je de juiste weg! Wel een waarschuwing: het ding is klein! Je vraagt je af wat het zo populair maakt. Maar, net door die grote interesse uit het buitenland, is het Manneken Pis iets wat je moet gezien hebben.

Brusselse wafel

Bon, *sluikreclame*, de beste Brusselse wafels vind je in Paradiso (Zeedijk 200, Middelkerke) bij mijn pa ;-)
Maar een Brusselse wafel aan een wafelkraam in Brussel is een toerist-must-do. Als je dus toerist in eigen hoofdstad wil spelen, kan je er dus niet onderuit: haal een wafel met degoutant veel slagroom, aardbeien en chocoladesaus.

Neen, zelf heb ik dit nooit gedaan. Mijn voorkeur gaat naar een Luikse wafel :-)

Frieten in een puntzak

Er gaat niets boven onze nationale trots: Belgische frietjes! Het geheim zit hem in de temperatuur van de frietpot. En het feit dat we de frietjes twee keer bakken.

Belgische frieten horen in een puntzak! Het is wat onhandiger dan een gewoon bakje, zeker als je er wat mayonaise bij neemt, om te eten maar veel fotogenieker :-)

Koninklijk Paleis

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik, als kind, het koninklijk paleis in het echt zag. Ik vond dat toch iets speciaals. En dan kijken of de vlag uithing. Want als de vlag uithing dan was de koning thuis. Later zou ik leren dat de vlag er hing als de koning in het land was.

Tijdens de zomermaanden kan je delen van het paleis ook bezoeken. Best indrukwekkend om eens te doen.

Grote Markt

Ook een veel gefotografeerde plek. Maar eentje die moeilijk op foto vast te leggen is. De Grote Markt van Brussel is het hart van onze hoofdstad. In de zomer kan je er het bloementapijt bewonderen. In de wintermaanden, tijdens de kerstmarkt, vormt de Grote Markt het decor van een lichtshow. Enfin, je bent niet in Brussel geweest als je niet even op de Grote Markt gepasseerd bent :-)

Mini-Europa

Wie ging er in zijn jeugdjaren niet heen? Je bezoekt heel Europa in een paar uren tijd. En uiteraard horen daar de toeristenfoto’s bij :) Ik bezocht Mini-Europa met de metekindjes. Er was even sprake van een sluiting van Mini Europa maar blijkbaar mag het nu toch blijven. Oef!

Het Muziekinstrumentenmuseum

Nog een extra tip voor Brussel, alleen al voor het gebouw.

Hoteltips in Brussel

Overnachten in onze hoofdstad? In deze hotels bleef ik al eens logeren. Uitgetest en goedgekeurd!

Booking.com

Affiliate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.