Bloempotverwarming

Posted in DIY, Lifehacks by

Flower pot heating (4)

For English… please scroll down and watch the video blog!

Ik heb een pelletkachel. En ik heb een schoorsteen. Ik heb ook een onderdak dat door mijn schoorsteen loopt. En bijgevolg heb ik ook een beetje rookontwikkeling op mijn zolder als die pelletkachel brandt. Onverwachte dinges als je een huis aankoopt, het leven zou zonder niet spannend zijn hé! Terwijl ik op de offertes van de dakwerker wacht, doe ik het voorlopig met de centrale verwarming die gelukkig ook overal in het huis voorzien is. Om het significante prijsverschil tussen aardgas en pellets een beetje minder te voelen in de portemonnee, testte ik bloempotverwarming uit.

Wellicht heb je de meeste benodigdheden gewoon thuis liggen. Ik moest even naar AVEVE en Action lopen voor theelichtjes, een cakevorm (had thuis enkel van die siliconen gevallen liggen), bloempotten en een taartrooster. De bakstenen had ik nog liggen van de verbouwingen.

Bloempotverwarming

Omdat ik geen risico wou nemen met mijn salontafeltje, plaatste ik eerst enkele kurken onderleggers. De cakevorm met enkele theelichtjes ging in het midden. Aan beide kanten een baksteen. Daar het rooster op. Je kan het ook zonder deze constructie doen (en dus de bloempotten rechtstreeks op de cakevorm) maar dit leek me iets stabieler en bovendien makkelijker om de kaarsjes te vervangen of uit te blazen. Die bloempotten worden namelijk redelijk heet.

Bloempotverwarming

Over de theelichtjes plaats je de kleinste bloempot. Dek het gaatje af met een muntstukje (Zijn die rostjes toch nog voor iets goed) of gebruik een stukje aluminiumfolie. Zet daarna de grotere bloempot erover.

Bloempotverwarming

Flower pot heating

Werkt het echt? Mijn collega beweert van wel. Als je er net naast gaat zitten voel je de extra warmte. Maar de centrale verwarming uitzetten en vervangen door bloempotverwarming lijkt me in mijn ruime woonkamer niet meteen een optie. De verkoper in AVEVE lachte me niet uit toen ik uitlegde wat ik van plan was. Blijkbaar is dit niet ongewoon in Zuid-Amerika.
Nog even een waarschuwing: laat je bloempotkacheltje nooit zonder toezicht branden! Proberen op eigen risico!

Kostprijs? 
Ik gebruikte uiteindelijk een oud taartrooster dat ik nog had liggen. Voor de potten betaalde ik 2,60 euro (40% soldenkorting), 75 theelichtjes die 6u branden kostten me 2,99 euro, de cakevorm was 1,89 euro. Voor een taartrooster moet je op 4 à 6 euro rekenen en de bakstenen zullen iets van 0,50 cent geweest zijn.

Ohja, ik maakte voor het eerst een vlogje (=video blogpost).

How to heat your house with flower pots

I gave vlogging (video logging) a try. I hope you enjoy it! 

Disclaimer: if you want to try this at home, never leave the candles unattended. Try at your own risk!

31 januari 2014
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply De Winne

  Dit werkt niet. De bloempotten worden warm, maar je kan er je handen tegenhouden.

  2 oktober 2016 at 21:55
  • Reply Heidi

   Oei? Hier kan ik mijn handen niet echt tegen de bloempotten houden… Het gaat natuurlijk geen hele kamer verwarmen maar rond de pot wordt het toch lekker warm.

   8 oktober 2016 at 19:13

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: