Bloempotverwarming, werkt het echt?

Posted in DIY, Lifehacks by
Bloempotverwarming

Nu de prijzen voor gas en elektriciteit de pan uitswingen, lijkt dit oude artikel over bloempotverwarming plots een revival te krijgen. Of je met bloempotverwarming ook je factuur voor gas of elektriciteit kan doen zakken en kan besparen op je energierekening? Enkele jaren geleden heb ik deze bloempotverwarming alvast voor je uitgetest.

Je huis verwarmen met een paar theelichtjes?

Je huis verwarmen met een paar theelichtjes, zou het echt? Hoe maak je zelf een bloempotverwarming? Waarschijnlijk heb je de meeste benodigdheden gewoon thuis liggen. Wat heb je nodig voor een bloempotverwarming? Theelichtjes, een metalen cakevorm, (terracotta) bloempotten, een taartrooster. en 2 bakstenen. Meer heb je niet nodig voor die bloempotverwarming.

Bloempotverwarming benodigdheden

Omdat ik geen risico wou nemen met mijn salontafeltje, plaatste ik eerst enkele kurken onderleggers. Daar zette ik de cakevorm met enkele theelichtjes in het midden op. Aan beide kanten plaats je vervolgens een baksteen. Daar kan dan het rooster op rusten. Je kan het ook zonder deze constructie doen (en dus de bloempotten rechtstreeks op de cakevorm zetten) maar dit leek me iets stabieler en bovendien gemakkelijker om de kaarsjes te vervangen of uit te blazen. Die bloempotten worden namelijk redelijk heet.

Bloempotverwarming

Boven de theelichtjes plaats je eerst de kleinste bloempot. Dek het gaatje af met een muntstukje (Zijn die rostjes toch nog voor iets goed) of gebruik een stukje aluminiumfolie. Zet daarna de grotere bloempot erover.

Bloempotverwarming
Bloempotverwarming

Werkt bloempotverwarming echt? Goh, als je er net naast gaat zitten voel je de warmte die de bloempot uitstraalt. Maar de centrale verwarming uitzetten en vervangen door bloempotverwarming lijkt me niet meteen een optie, helaas. De verkoper in AVEVE lachte me niet uit toen ik uitlegde wat ik van plan was. Blijkbaar is dit niet ongewoon in Zuid-Amerika.

Nog even een waarschuwing: laat je bloempotkacheltje nooit zonder toezicht branden! Proberen op eigen risico!

Verwarmingstoestellen

Nood aan een extra verwarming in huis? Maak het je gemakkelijk en kies voor een van onderstaande, energiezuinige verwarmingstoestellen.

Bloempotverwarming

Kostprijs van bloempotverwarming?

Ik gebruikte een oud taartrooster dat ik nog had liggen. Voor de potten betaalde ik 2,60 euro (40% soldenkorting), 75 theelichtjes die 6u branden kostten me 2,99 euro, de cakevorm was 1,89 euro. Voor een taartrooster moet je op 4 à 6 euro rekenen en de bakstenen zullen iets van 0,50 cent geweest zijn.

Oh ja, ik maakte voor het eerst een vlogje.

Disclaimer: if you want to try this at home, never leave the candles unattended. Try at your own risk!

Pin for later

Bloempotverwarming
31 januari 2014
/
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply De Winne

  Dit werkt niet. De bloempotten worden warm, maar je kan er je handen tegenhouden.

  2 oktober 2016 at 21:55
  • Reply Heidi

   Oei? Hier kan ik mijn handen niet echt tegen de bloempotten houden… Het gaat natuurlijk geen hele kamer verwarmen maar rond de pot wordt het toch lekker warm.

   8 oktober 2016 at 19:13
 • Reply Lelo

  Met de huidige energieprijzen is dit toch wel een aanrader voor bv een kamertje boven.

  10 september 2022 at 15:23
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: