7 tips voor de Big Five in het Krugerpark

Big Five

De Big Five. Kan jij ze opnoemen? Sterker, heb jij ze al gezien?
In het Zuid-Afrikaanse Krugerpark maak je goede kans om ze op enkele uren te spotten. Met een portie geduld en een portie geluk kan je olifanten, buffels, witte en zwarte neushoorns, luipaarden en leeuwen zien. Enkele jaren terug was ik een viertal dagen in het Nationaal Park Kruger. We spotten heel wat wildlife maar, behalve buffels en olifanten bleef de Big Five uit. Tot we in de laatste uren van onze safari plots zowel een witte als zwarte neushoorn spotten én een leeuw! De luipaard zagen we niet. Maar hé, je moet een reden hebben om nog eens terug te gaan hé.

7 tips om de Big Five en andere wildlife te spotten op safari

 1. Geduld. Veel geduld. De dieren zijn er. Of jij ze ook te zien krijgt, kan niet gegarandeerd worden.
 2. Gedraag je zoals het hoort. Jaag de dieren niet op en volg de aanwijzingen van de parkbeheerders nauwgezet. Blijf in je jeep zitten. Echt, je kan daar beter niet even uitstappen om je benen te strekken!
  Voorzie voldoende water en denk ook aan zonnecrème, zonnebril en petje/hoedje.
 3. Zoek een drinkplaats en hou je daar schuil tegen valavond. Een echt National Geographic moment! We zouden net doorrijden naar de camping toen een groep olifanten naar het water kwamen. En toen volgden heel wat andere dieren. Echt magisch!
 4. Wil je fotograferen? Breng dan zeker telelenzen mee! Sowieso is een verrekijker een onmisbaar item!
 5. Goed rondkijken. Je kan je oog oefenen om dieren te spotten. Zelf ga ik nogal snel zeehonden en dolfijnen spotten als we op het water zijn. Ook als we aan het duiken zijn, heb ik vaak snel kreeften en andere diertjes gezien. Tijdens onze Zuid-Afrika trip merkte ik dat ik ook de Afrikaanse wildlife vlot kon spotten.
  Wij kozen voor een self-drive. Als je voor een game drive kiest, heb je een paar ervaren ogen van de gids die je op de aanwezigheid van de dieren kan wijzen. Zij kennen ook de plekjes waar de dieren vaak opduiken.
  Ik vond het wel zijn charme hebben van zelf in de reisgids op te zoeken welk dier het was dat we gezien hadden. Neem dus zeker een goede reisgids of boek met plaatjes van de dieren mee!
 6. Opletten als er baby-olifantjes in de buurt zijn! De rest van de familie gaat het kleintje extra beschermen en zich heel defensief opstellen! Met andere woorden ze vallen sneller aan. Beginnen ze te toeteren: maak je dan snel uit de voeten!
 7. Denk aan malariatabletten! Er zijn goedkopere en duurdere pilletjes. Je dokter kan je hierbij adviseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.