Betalen in het buitenland

Posted in Reistips by

Betalen in het buitenland

De titel had ook: betalen op vakantie kunnen zijn. Maar vallen business trips daar dan ook onder? En vakanties in eigen land? Betalen buiten de eurozone was ook nog een mogelijke titel geweest :-)

De euro is een gemak. Maar voor verdere bestemmingen en een paar Europese uitzonderingen (Zweden, Zwitserland,…) heb je wel nog vreemde valuta nodig.

Het is mijn naderende citytrip naar Stockholm die me herinnerde aan dat reisje naar Noorwegen, een paar jaar terug. Dat was nogal een last minute beslissing geweest en ik was zo met het duiken bezig geweest dat ik de munt ter plekke helemaal uit het oog verloren was. Hoezo, geen euro?!

Gelukkig kan je zowat overal met je kredietkaart terecht en kon ik ook gewoon geld afhalen aan de ATM. Deze keer wil ik beter voorbereid zijn.

Betalen in het buitenland, hoe pak je dat best aan? Met een zak geld op vakantie vertrekken? Of ter plaatse wisselen?

Als je een beetje uitkijkt naar de wisselkoersen, kan je een pak geld besparen. Maar moet je op voorhand eigenlijk wel geld gaan wisselen?

Ter plekke kan je de betalingen best in de plaatselijke munt doen. Ik herinner me nog een bezoekje aan een stoffenfabriek in Sri Lanka. Je kon in het bijhorende winkeltje kledij en andere textiel kopen. Betalen in euro of in de plaatselijke munt: het scheelde ruim 10%.

Als je niet naar de middle of nowhere reist, zal je bijna altijd ATM’s vinden. Aan deze bankautomaten kan je makkelijk geld afhalen (best grote bedragen per keer). De wisselkoers is er vaak gunstiger dan in een wisselkantoor. Vergeet dan wel niet je bank te vragen of je Maestro-bankkaart gedeblokkeerd is voor gebruik in het buitenland. Check best zelfs specifiek voor het land waar je naartoe trekt.

Doe zoveel mogelijk betalingen met je kredietkaart. Je kan niet alleen gebruik maken van een voordelige wisselkoers, je aankopen zijn ook verzekerd. Geld afhalen doe je dan weer beter met je maestro-kaart, zeker als het om kleinere bedragen gaat.

Tip: check de limieten van je bankkaarten en laat deze limieten eventueel (tijdelijk) verhogen.

Ga je toch op voorhand naar een wisselkantoor, vraag dan kleine coupures (bv max 20 dollar). Hou ook altijd wat kleinere briefjes achter de hand voor de fooien.

Betalen met de smartphone? Ja, ook dit is meer en meer een mogelijkheid! Binnenkort volgt daar nog wel eens aparte blogpost over.

Afsluiten doe ik graag met deze anekdote van enkele Britse medereizigers in Sri Lanka. Een van hen had zich aan de ATM vergist. Een rekenfoutje. Hij haalde ipv 500 euro per ongeluk 5000 euro in de plaatselijke munt af. “Het geld bleef maar komen. Het leek wel alsof ik de jackpot had gewonnen!“.

5 februari 2015
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: