Waarom ballonnen oplaten geen goed idee is

Posted in Zero waste by
ballon op strand

Er waren verschillende aanleidingen voor dit artikel: de rubriek Luchtpost in 1000 Zonnen op onze openbare zender waarbij ze ballonnen oplaten, de actie van MNM in het kade van De Warmste Week waarbij ze zelfs 10.000 luchtballonnen wilden oplaten,…

Ik zie nog te vaak aankondigingen op sociale media van evenementen waar ze ballonnen willen oplaten. En ballonnen oplaten da’s nooit ok! Niet als het op een herdenkingsplechtigheid is, niet bij een feestelijke opening en ook niet als wedstrijd. Ballonnen oplaten is gelijk aan milieuverontreiniging. Ja, zelfs als het zogenaamde biologisch afbreekbare ballonnen zijn. Want het is niet omdat het biologisch afbreekbaar is dat het ook milieuvriendelijk is.

Milieuonvriendelijk

Ik vind dat dus kei-jammer, dat er vandaag de dag nog gedacht wordt dat ballonnen loslaten plezant is. Die ballonnen belanden uiteindelijk in de natuur en richten daar schade aan. Enkele jaren geleden heeft marien bioloog Francis Kerckhof daar onderzoek naar gedaan. Tellingen langs onze kustlijn wezen toen uit dat er minstens 10 ballonnen per 100 meter gevonden werden. Die ballonnen komen vaak ook in zee terecht. Zeevogels, zeezoogdieren,… raken verstrikt in de touwtjes en verdrinken of ze eten de stukjes plastiek op met allerlei problemen voor hun spijsverteringsstelsel met uithongeringsdood tot gevolg. Vooral de touwtjes en de ventielen zijn de grote boosdoeners maar ik kan me inbeelden dat een groot stuk plakkerige ballon, zelfs al is die biologisch afbreekbaar, ook allesbehalve gezond is.

Verbod op ballonnen oplaten?

Ik las dat een aantal landen al een verbod op het oplaten van ballonnen hebben? Waar blijft België? Ook als een verbod misschien moeilijk of overdreven is…, het ten stelligste afraden zou toch moeten kunnen? ‘t Is nu niet dat er geen andere decoratieve attributen zijn om een locatie feestelijk aan te kleden, toch? Of dat er geen alternatieve wedstrijden bedacht kunnen worden. Zo creatief zijn de reclamemakers toch wel?

Microplastics

Latexballonnen blijven tot 4 jaar in zee rondzwerven. Deze uit kunststoffen zelfs nog langer. Dit onderzoek dateert uit 2009. Recenter las ik een aantal studies rond microplastics. Hallucinant! Ik vermeed al heel lang plastic draagtassen. Sinds ik over microplastics las, vermijd ik nog meer allerlei plastiek en consoorten.

Helium

Sta me toe er ook nog een stukje over helium aan te breien. De voorraden helium zijn niet oneindig. Kunnen we dit gas dan niet beter nuttig besteden? In ziekenhuizen bijvoorbeeld?

Er is geen plan B voor onze planeet… Meer info over de schade die de ballonnen aanrichten aan het milieu vind je hier.

Deel dit artikel dus zoveel mogelijk zodat iedereen weet hoe vervuilend die, op het eerste zicht onschuldige, ballonnen eigenlijk zijn!

Pin it & share it!

Waarom ballonnen oplaten geen goed idee is
15 december 2015
/
Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Annelyse

  goed gezegd

  15 december 2015 at 21:05
 • Reply Claire

  Volledig akkoord. Ik zocht ooit eens heliumballonnen voor een actie die we bedacht hadden en stootte tijdens het zoeken op allerlei artikels over helium, hoe schaars dat is en hoe broodnodig voor bepaalde medische toepassingen…dat wist ik dus helemaal niet! Eigenlijk schandalig dat dat nog voor ballonnen màg gebruikt worden.

  15 december 2015 at 23:44
 • Reply Wim Van de Staey

  Fijn zo dat er nog mensen zijn die het heliumprobleem onder ogen willen zien. Niet alleen de plastics en koordjes vormen een probleem, maar de eindigheid van helium op aarde vormt een nog veel groter probleem. Als de volgende generaties op onze planeet nog over eenzelfde medische zorg willen beschikken moeten we NU handelen. Het wordt de hoogste tijd dat het nutteloos verkwisten van dit edelgas bij wet gestopt wordt. Natuurlijk halen de electorale en politieke belangen hier weer de bovenhand (zie gemeenteraadsbeslissing Eeklo). Welke partij durft zijn vingers verbranden aan een niet populistische beslissing???

  25 februari 2018 at 10:48
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: