Cake bakken zonder boter doe je zo

Posted in Eten & drinken by
Cake bakken zonder boter

Een van de oudste receptjes op Living by the Sea is een receptje om cake te bakken zonder boter. Het ontstond jaren geleden toen ik een vrije dag had en zin had om een cake te bakken. Alleen… er was niet genoeg boter in huis.

Ik besloot de boter te vervangen door yoghurt en de cake zonder boter lukte wonderwel! Ondertussen volg ik al een paar maanden de opleiding ‘Patisserie’ bij Spermalie en gingen mijn bakkunsten er heel wat op vooruit. Dat betekent ook dat er hier de laatste tijd wat vaker gebakken wordt (en dus ook allerlei lekkers – steeds met veel boter en suiker – gegeten wordt). Tijd dus om ook dit oude succesrecept voor een cake zonder boter nog eens uit te halen. Het resultaat: iets lekker met toch een pak minder calorieën dan die taart met crème au beurre uit de les ;-)

Ingrediënten voor een cake zonder boter

  • 4 eieren
  • 250 gram yoghurt (zonder suiker – ik nam de halfvolle versie)
  • 250 gram patisseriebloem
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder

Zo bak je een cake zonder boter

  • Eerst de eieren, suiker en yoghurt mengen
  • De bloem en de bakpoeder mengen en zeven
  • Doe de bloem bij en spatel om
  • Je kan eventueel nog appels of bananen toevoegen, of stukjes chocolade.
  • Dat alles in een cakevorm met bakpapiertje gieten
  • Zet je cake zonder boter vervolgens 25 minuten in de oven op 180 graden*

* hangt van je oven af. Is beetje experimenteren in het begin. Zet je oven liever wat lager en laat de cake wat langer bakken dan omgekeerd.

Bananencake zonder boter
Terwijl ik toch bezig was, heb ik ook nog een bananencake zonder boter gebakken. Om de bananenschijfjes te beschermen, heb ik er – voor het in de oven ging – nog wat poedersuiker over gestrooid.

Als je denkt dat je cake zonder boter klaar is, kan je er even in prikken met een breinaald. Als er geen deeg meer aan blijft plakken is de cake klaar. Maar dat wist je natuurlijk zelf al. Als je de cake zonder boter wat luchtiger wil, zou je eventueel eerst de eieren kunnen splitsen. De suiker met het eigeel opkloppen tot het bijna wit is (= een ruban), hier de yoghurt bij doen en de bloem. Vervolgens het eiwit stevig opkloppen en dit er dan onder spatelen. Smakelijk!

Update: geen eieren in huis? Geen probleem! Kijk dan even hier.

Pin for later

cake bakken zonder boter

Oorspronkelijk bericht: 28 mei 2013 – update: 29 februari 2020.

29 februari 2020
/
Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Stacey

    Heb ‘t vandaag gemaakt, echt goed gelukt. Heerlijk is die!

    15 september 2013 at 20:31
    • Reply Chell

      Ben benieuwd. Staat nu in de oven

      30 mei 2017 at 20:23
  • Reply Maya

    Hoeveel gram zijn die kopjes bloem en de yoghurt a.u.b?

    6 juli 2017 at 19:12
    • Reply Heidi

      Dag Maya, geen idee eerlijk gezegd. Ik gebruik hier de koffiekopjes van Ikea voor, net omdat je dan niet moet afwegen ;)

      6 juli 2017 at 20:18
  • Reply noesch

    lap dat was ook mijn vraag :-) zou je misschien heel even willen zien hoeveel water er in zo’n kop zit ? Dan heb ik een idee…

    21 januari 2018 at 20:55
  • Reply Heidi

    Hallo, een kopje is ongeveer 240 ml. Misschien helpt dat al? Een kopje bloem zou ongeveer 130 gram moeten wegen. Succes!

    21 januari 2018 at 22:32
  • Reply Cherokee

    Lekker!

    1 april 2018 at 19:36
  • Reply mirjam

    hallo, superlekker! alleen… helemaal scheef gerezen… weet je misschien hoe ik dit kan vermijden want ik zou de cake willen versieren voor een verjaardag :-). De korst is niet krokant: lukt het jou om zonder boter een krokante korst te krijgen..? dankje!!

    24 april 2018 at 18:46
    • Reply Heidi

      Met yoghurt blijft het inderdaad zachter. Scheef gerezen heb ik nog nooit voorgehad. Heb je de ingrediënten voldoende gemengd?

      28 april 2018 at 11:29

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Lees ook:

    %d bloggers liken dit: