Aveiro, van tegeltjes tot street art

Nadat ik jullie eerder al meenam naar Caldas da Rainha en Vista Alegre in Centraal Portugal, reizen we vandaag verder naar een stadje dat me positief verraste. Ik zie er mezelf nog wel eens terugkeren voor een weekendje relaxen, kuieren in het stadje, een beetje shopping en lekker eten.

Station van Aveiro

station Aveiro

We begonnen de verkenning van de stad aan het station. Dit station verdient wat mij betreft zeker een bezoekje. Waar anders zie je de stationsgevel versierd met blauw en witte tegeltjes? Je ontdekt er enkele landschappen uit de regio.

Streetart Aveiro

Als je in de buurt van het station van Aveiro bent, vergeet dan ook niet even de straat over te steken. Ik moet toegeven, ik ben geen groot street art-kenner maar het kunstwerk op de muur van dit pakhuis is een buitenbeentje. De kunstenaar maakte gebruik van een unieke manier. Kenners herkennen hier Vihls in. Ik geloof het als ze me dit vertellen ;-)

Oves Moles

Aveiro (3)

Daarna wandelden we langs het water naar het centrum van de stad. We passeerden nog een modern shopping centre waar ik graag wat langer rondgelopen had om winkeltjes te ontdekken die je bij ons niet vindt. Dat de Portugese prijzen een stukje lager liggen dan deze bij ons is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Wat verder liepen we even binnen bij een winkeltje dat gespecialiseerd is in de Oves Moles. Dit zijn erg zoete snoepjes met een eimengsel binnenin. Het is een lokale specialiteit. Zeker proeven dus!

Traditionele vissersbootjes

‘s Avonds stond er nog een verrassing op het programma. Toen we om 19u30 verzamelden in de lobby van het hotel bleken we niet met de bus naar het restaurant te gaan maar mochten we inschepen in één van de traditionele vissersbootjes. Aan boord klonken we met een glaasje bubbels en onder een sterrenhemel op het fijne gezelschap en de Portugese vriendelijkheid.

Boottocht Aveiro (2)
Boottocht Aveiro (1)

De bestemming was het, volgens TripAdvisor, zevende beste restaurant van Portugal. Hun specialiteit is kabeljauw. Helaas stond voor ons geen vis op de menu en kan ik dus niet bevestigen of het waar is wat ze zeggen.

Stadsverkenning

Aveiro (6)

Na een verkwikkende nachtrust en een uitgebreid ontbijt trokken we opnieuw de stad in. Deze keer liepen we door de oudere wijken aan de overkant van het water om de authentieke gevels met tegels en ijzerwerk te bewonderen. Enkele belangrijke huizen hebben op de grond een metalen bordje met daarop hun (vroegere) functie.

Aveiro (2)
Aveiro (5)
Aveiro (4)

Aveiro’s Museum

Aveiro (7)

Ook een bezoekje waard is Aveiro’s Museum. Deel van het museum is het oude convent waar de afbeeldingen op de tegels verwijzen naar de mythologie. Diana is één van de hoofdfiguren. Het is opvallend dat in dit oude klooster geen katholieke afbeeldingen teruggevonden zijn.

Aveiro (8)

Op de foto zie je ook de kantine van de nonnen. Zij moesten in absolute stilte eten. Hoewel dit 17e eeuwse kunstwerken zijn, is vooral gebruik gemaakt van de blauwe kleur die kenmerkend is voor de 18e eeuw. De tegels uit de 17e eeuw waren veel kleurrijker met ook geel en groen en nog andere kleuren.

Aveiro (9)

In de kapel vind je wel religieuze afbeeldingen op de tegels. Verder is er vooral veel goudwerk gebruikt voor de versiering. Zowel de tegels als de schilderijen dateren uit 1729 en zijn van de hand van Manuel Ferreira de Sousa. Het leven van prinses Santa Joana staat hier centraal. Ze is de patroonheilige van Aveiro. Haar sterfdag is nog steeds een vakantiedag voor de hele stad!

Aveiro (12)
Aveiro (10)

Dit schilderij van de Madonna met de blote boobie komt uit Brugge! Het is één van de enige schilderijen met een blote Madonna op. Wat later verbood de kerk dergelijke afbeeldingen en werden heel wat dergelijke schilderijen vernield. Ik vermoed dat Instagram deze foto tegenwoordig ook niet zou accepteren.

Als extraatje kregen we nog een rondleiding in de catacomben waar de collectie die niet tentoongesteld is, bewaard wordt. Ze zijn nog volop bezig met de inventaris. De Moorse tegels (zie foto) zijn iets dikker en er is gebruik gemaakt van een andere techniek. Een bezoek aan de kelder kan ook voor bezoekers, in groepjes van max.5.

Aveiro (14)

Hippe buurt

Aveiro (1)

Als je nog wat tijd over hebt, kan je ook even rondwandelen in de buurt van de vissersmarkt. De kleine, kleurrijke huisjes en de vissersboten zorgen voor een aparte sfeer. Het is één van de opkomende wijken in Aveiro en er zijn leuke koffiehuisjes te vinden met gezellige binnentuintjes.

Hoteltip: Wij overnachtten in Hotel Moliceiro. Dit boetiek-hotel heeft elke kamer anders ingericht. Ik had een mooie zwart-wit kamer, helemaal mijn stijl! Andere kamers hadden bv een New York-thema waarbij zelfs het vuilnisbakje in de badkamer was aangepast! Hotel Moliceiro ligt aan het water, niet ver van het toerismekantoor.

Hotel Moliciero - Aveiro
Booking.com

Ook volgende keer zetten we onze reis in Centraal-Portugal nog wat verder. Je hebt nog het reisverhaal en -tips van universiteitsstad Coimbra, literaire stad Obidos en kuststadje Peniche te goed!

Met dank aan Toerisme Portugal.

Affiliate

2 gedachten over “Aveiro, van tegeltjes tot street art

    • Heidi zegt:

      Leuk dat te horen! Aveiro heeft me echt gecharmeerd. Stay tuned want er komt hier nog meer Portugal aan :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.