Anti-muggen tips + anti-jeuk tips

Posted in Lifehacks, Reistips by
Anti-muggentips

Muggen. Als ze er zijn, weten ze me te vinden. En dus heb ik ook al heel wat anti-muggen middeltjes uitgeprobeerd.
Extreme, zoals hier in Mozambique.

Middeltjes tegen muggen

En talrijke huis-, tuin- en keuken anti-mug middeltjes:

 • Citronellaplantjes in de kamer. Hielpen hier niet. Integendeel, het leek de muggen wel aan te trekken
 • Citronelladruppeltjes op het hoofdkussen. Leek een halve nacht te helpen. De sterke geur moet je er wel bijnemen. En de olie kan vlekken maken.
 • Hor in het raam. Helpt. Maar dat er echt geen muggen binnenkomen (langs de deur bijvoorbeeld) is niet gegarandeerd.
 • Anti-muggen spray met DEET lijkt te helpen. Toch op de plaatsen die je ingesmeerd hebt.
 • Muskietennet. Zal wel aan mijn handigheid liggen maar ik slaagde er keer op keer in om muggen in het net te laten. En dan helpt zo’n net niet hè.
 • Zeep met anti-mugwerking, citronellageurtje. Gekocht in Zuid-Afrika. Rook fris. Of het echt werkte, kan ik moeilijk inschatten want ik combineerde dit met een muskietennet en DEET.
 • Zo’n stekker voor in het stopcontact. De soort waar je elke avond een andere patch gebruikt lijkt het beste te werken. Zelfs met het raam open. Helpen ook snel dus als je ‘s nachts wakker wordt door de muggen kan je snel nog de Baygon insteken.
 • Tocht, zou ook iets zijn waar muggen niet van houden. Een ventilator boven je bed zou dan een oplossing zijn. Het geluid moet je er wel bij nemen.
 • Vliegenmepper: niet zomaar een vliegenmepper maar eentje die de insecten elektrocuteert. Als je ze kan raken werkt het wel maar toch geen aanrader. Uit de beurt van kindjes houden ook!

Wat doe je tegen de jeuk van een muggenbeet?

Muggen zouden aangetrokken worden door zoet bloed, door het licht, door lichaamswarmte,…
De jeuk vind ik het vervelendste niet. Niet kunnen slapen of zelfs wakker worden door dat gezoem, dat is echt niet leuk.
De jeuk los ik op met een insectenbetenbalsem. Gekocht in Kruidvat. Bij gebrek daaraan zou een beetje tandpasta ook helpen. Of met een droog stuk zeep over de beet gaan. En ge moogt lachen, maar met je nagel er een sterretje in zetten vermindert de jeuk ook, vind ik toch.

Wat zijn jullie tips tegen de muggen? En wat doen jullie aan die jeukende muggenbeten?

De Bite Away

En toen ontdekte ik de Bite Away! Vergeet alle bovenstaande anti-jeukmiddeltjes. Geen enkele hielp tijdens mijn vakantie in Spanje echt. Echt, ‘s nachts wakker worden van de jeuk en al! Grote bulten van de muggenbeten, het zag er niet uit. De jeuk van de tijgermuggen in Spanje, daar is niks tegen bestand. Of toch… de Bite Away!

Bite Away

Ik geef toe, ik was eerst wat sceptisch toen Duitse hotelgasten met de Bite Away kwamen aandraven om mijn reuzemuggenbeten te behandelen. Jeuk die zou weggaan door een elektrisch toestelletje, ik geloofde het niet. Mijn gewone anti-jeukstick hielp niet. Zalf met cortisone, aangereikt door een medereiziger ook al niet.

Ze lieten me het toestelletje proberen. Je kan kiezen tussen 3 of 6 seconden. Watje als ik ben, koos ik voor de 3 seconden. Je duwt het toestelletje op de muggenbeet, drukt de knop in en wacht. Het toestelletje verwarmt de muggenbeet plaatselijk tot zo’n 50 graden. Dit neutraliseert het eiwit van de muggenbeet. Grotere muggenbeten moesten meerdere keren behandeld worden maar warempel… Eerlijk is eerlijk: het is niet pijnloos en ik moet tijdens de drie seconden wel een beetje op mijn tanden bijten. Maar hé, de jeuk bleef weg!

Ik juichte al even van Hallelujah op Twitter maar wou echt zeker zijn dat het blijvend zou helpen vooraleer ik het hier ook op de website gooide. Awel, twee weken later kan ik met mijn hand op het hart zeggen: die Bite Away werkt echt! En bekentenis: ik blijf op de knop van 3 seconden duwen.

Pin it

Anti-muggentips
10 mei 2014
/
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Kristien

  Ik ben ook een muggenmagneet. Sommige mensen zijn blijkbaar aantrekkelijker voor muggen dan anderen. Je kan je voorstellen hoe blij ik was toen bleek dat mijn lief nog geliefder was dan ik. Dat is dus de beste tip: zoek een beddegenoot die het nog zwaarder te pakken heeft. Hij gaat doorgaans ook voor de grove middelen: deet op de huid en baygon-flesje in het stopcontact. Sinds we een kind hebben, zijn we daar toch wat voorzichtiger mee en doen we het met een muggenlamp. Zo’n blauw geval waartegen ze zich in de vernieling vliegen. Werkt blijkbaar ook prima, en een pak minder toxisch denk ik.

  26 mei 2014 at 10:50
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: