Afdingen op reis

Afdingen op reis

Laat ik je even meenemen naar Thailand. Een paar weken voor de tsunami de kust bij Patong Beach genadeloos raakte, waren we er met de duikclub op reis. We zouden eerst een weekje een liveaboard doen bij de Similan eilanden en daarna bleven we nog 2 dagen op hotel in Patong Beach. Datzelfde hotel kwam een paar weken later in het nieuws. Op de terrassen (of wat er nog van overbleef) van de eerste verdieping, waar onze kamers waren, zag je brokstukken van auto’s liggen. Maar dit terzijde. Ik wil het even hebben over afdingen op reis.

Rudi (schuilnaam voor D.) wou een buideltasje kopen. Ik vermoed dat het Rudi zijn eerste keer in Thailand was. Hij liep een winkeltje binnen en kwam al snel weer buiten met een zwart buideltasje. Mission accomplished. Het was pas de dag erna toen ook Tuur (schuilnaam voor P.) hetzelfde tasje was gaan kopen dat het aan het licht kwam. Tuur had 100 baht betaald en was fier op zijn koopje. Het begon Rudi te dagen dat hij misschien was vergeten afdingen. Hij betaalde er namelijk 800 baht voor. Omgerekend was dat ongeveer 800 frank of 20 euro. Vrij prijzig voor Thailand maar het was dan ook een leren tasje. Zo zie je maar… afdingen op reis kan lonen!

Tips voor afdingen op reis

Afdingen is een serieuze business. Het hoort erbij. Voel je er dus niet ambetant over en speel het spel gewoon mee. Ze zullen echt niet met verlies verkopen! Neem je tijd.

Blijf altijd vriendelijk en respectvol, met een vleugje humor. Vaak zullen ze dan verder meegaan in het afdingen. Wil je het spel helemaal meespelen, ga dan ook even weg. De kans is groot dat ze je achterna komen en hun definitieve prijs zeggen.

Zorg dat ze nooit of nimmer kunnen zien hoeveel geld je op zak hebt. Verder is het handig om vrij gepast te kunnen betalen en dus kleinere coupures achter de hand te houden.

Een andere truc om grotere korting te krijgen is meerdere producten kopen of het gedrag van de verkoper te kopiëren.

Check op voorhand even dat de afdingcultuur ook aanwezig is in jouw vakantiebestemming. Afdingen op reis in Scandinavië heeft weinig zin.

Heb jij nog leuke anekdotes of verhalen over afdingen op reis? Ooit iets gescoord voor een erg lage prijs door je goede onderhandelingscapaciteiten of net omgekeerd? Laat het in de comments zeker weten!

Pin it

Afdingen op reis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.