Waarom ik altijd aan zee wil blijven wonen

Er gaat een bijzondere aantrekkingskracht uit van de zee. Laat ons het vandaag eens hebben over waarom aan zee wonen voor mij een echte must is. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik niet aan zee zou wonen. Het is niet dat ik elke dag even naar het strand ga, maar weten dat het kan, de nabijheid van de zee voelen is voor mij al heel wat waard. Ik kan eigenlijk alleen maar voordelen opnoemen van aan de kust te wonen!

wonen aan zee - oostende

Voordelen van aan zee wonen

Frisse zeelucht

Toen ik op kot zat in Gent nam ik elke vrijdag de trein terug naar huis. Het was toen, toen de deuren van de trein openden, dat ik voor het eerst bewust de zeelucht rook. De deuren van de trein gingen open en ik kon plots weer ademen. Voordien was die zeelucht voor mij zo vanzelfsprekend. Ik ben geboren aan zee en woon er al mijn hele leven. Sinds die vrijdagse treinritten apprecieer ik de zeelucht zoveel meer.

Wetenschappelijk is er zelfs een uitleg voor die gezonde zeelucht. De algen in de zee komen dankzij de beweging van de zee ook in de lucht terecht. Aan zee ademen we die deeltjes in en dit houdt onze longen jong. Het is dus meer dan jodium wat van de zeelucht gezonde lucht maakt. Dat je van die frisse zeelucht beter slaapt is ook geen geheim meer.

Gelukkiger, meer relaxt

Wetenschappers van de Michigan State University verwijzen naar ‘zicht op water’ of zeezicht als blue space en dit zou een positief effect hebben op je mentale gezondheid. Het gaat nog verder want het geluid van de golven zou ook invloed hebben op de hersenen en zorgen voor een zeer ontspannen gevoel, wat zelfs verjonging van geest en lichaam als effect zou hebben. Ik geloof dat volledig. Op kantoor hebben we hier en daar zeezicht. Even een blik door het raam werpen en je voelt de stress zo van je afzakken. Je kan dus al raden hoe relaxt ik ben na een dagje aan onze strandcabine!

Gezondere levensstijl

Het is aan zee makkelijker om er een gezonde levensstijl op na te houden. Door de aanwezigheid van de zee word je aangezet om vaker naar buiten te trekken en actiever te zijn: een strandwandeling, zwemmen in zee of een fietstochtje op de dijk. Zwemmen en drijven in zee zorgt voor een betere bloeddoorstroming waardoor we alerter en actiever worden. Het zeewater is ook een weldaad voor je huid. Voor bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem psoriasis en wordt pootjebaden in zee zelfs aangeraden! Het is niet voor niets dat er bijvoorbeeld zeepreventoria of thermen in badplaatsen te vinden zijn.

Verser dan aan zee zal je de vis en de garnalen niet vinden. Je koopt je verse vis en verse garnalen rechtstreeks van de vissers op de vistrap of in de vismijn. Levende vers!

Zeezicht + zonsondergang

Goed, we gaan er niet over zeveren: ik droom keihard van een huis (of appartement) met zeezicht. Ik zie het al voor me: mijn bureau staat vlak voor het raam en tussen het schrijven door, staar ik af en toe in de verte, naar de oneindigheid boven de zee. ‘s Avonds zit ik dan op mijn terras naar het bijzondere schouwspel van de zonsondergang te kijken.

Eén van de bijzonderheden aan dat zeezicht is dat het geen einde heeft. Als het helder zicht is zie je de windmolens. De horizon is oneindig en dat geeft een enorm vrijheidsgevoel.

Ik kan echt lyrisch worden over de zonsondergang. Een paar jaar geleden kwam een vriend uit Antwerpen op bezoek en hij had nog nooit de zon zien zakken in zee. Ik kon dat amper geloven. Hier is dat bijna dagelijkse kost. Het gebeurt regelmatig dat ik ‘s avonds nog op de fiets spring als ik zie dat de lucht roze of rood kleurt. Nergens is de zee met zonsondergang zo mooi als in Oostende. Laatst was de zonsondergang zo dramatisch. Er hing magie in de lucht! De wolken leken wel te dansen, een beetje zoals het noorderlicht. Zoveel kleuren!

Voor de volledigheid: als ik ooit het groot lot win, koop ik ook een pied-de-terre in Stockholm, met zicht op het water. Dromen mag, hé?

Geen files

Ok, ik heb het niet over een kustbewoner die aan zee woont en elke dag naar Brussel of Antwerpen moet met de auto. Ben jij in dat geval dan wil ik je enkel zeggen dat ik hoop dat je je job graag doet want het leven is veel te kort om het te vergooien met elke dag urenlang pendelen!

Terwijl iedereen op een zomerse dag staat aan te schuiven in de files naar de kust, zit jij al lang op het strand. Of rij je in tegenovergestelde richting, filevrij, om elders toerist in eigen land uit te hangen.

Vakantiegevoel

Tuurlijk, wie aan zee woont moet ook gewoon gaan werken. De toeristische sector zorgt voor heel wat werkgelegenheid. De kans is dus groot dat je met je job anderen een toffe vakantie bezorgt. De vakantiesfeer is nooit ver weg, ook tijdens de werkuren. Tijdens de weekends en de schoolvakanties valt het nog meer op: holiday vibes! Het is een drukte van jewelste aan zee en je surft zo mee op dat ritme.

Kustbewoners weten dat het strand en de zee niet alleen voor de zomer zijn. De zee betovert ook in de andere seizoenen. Meer en meer mensen ontdekken dat goed bewaard geheim en genieten ook van de deugden van de zee tijdens de herfst, winter en lente.

Lunchpauzes op het strand

Over de middag even uitwaaien op het strand en je kan er weer een paar uurtjes tegen. Ik doe dit zelf eigenlijk veel te weinig. Wel probeer ik, als onze strandcabine er staat, zoveel mogelijk van mijn freelance werk vanop het strand te doen. In het begin keken de strandburen een beetje raar. Nu zijn ze het al gewoon.

Sporten met zicht op zee

Als ik niet zou kunnen gaan lopen met zicht op zee, zou ik waarschijnlijk niet zo vaak gaan lopen. Ik heb verschillende vaste routes langs de zeedijk en de strekdam. Toch voelen deze routes elke keer anders. Het decor, de zee, is namelijk geen twee dagen op rij hetzelfde. Ja, als ik op de strekdam midden in zee loop, voel ik me de koning te rijk!

Geen zin om te lopen? Een strandwandeling zorgt ook voor een stevige work-out. Het zand vangt de schokken op wat beter is voor je gewrichten. Datzelfde zand zorgt ervoor dat je je spieren extra aan het werk zet en je ook meer calorieën verbrandt.

Beter weer

Ik ben al gestopt met discussiëren met binnenlanders. Ik weet dat ik gelijk heb: aan zee is het weer vaak beter. Toen ik naar Brussel pendelde reed ik ‘s morgens vaak naar de regen en ‘s avonds reisde ik de zon tegemoet. We hebben (en dat is bewezen) meer zonne-uren en minder regen en de winters zijn zachter. Ja, het kan soms stevig waaien maar dat heeft ook zijn charme en brengt een lading frisse lucht. Tijdens een hittegolf is het aan zee dragelijker en biedt een plons in zee extra afkoeling.

De kustbewoners

Ik kan er geen vinger opleggen maar iemand die ook van de kust is, heeft bij mij een streepje voor. Is het de taal die ons verbindt? Want geef toe, dat West-Vlaams is toch echt prachtig? Ik ben opgegroeid in het dialect maar merk dat ik veel oudere, echte Oostendse woorden niet ken. Jammer eigenlijk dat dat stukje erfgoed verdwijnt. Tegelijk is het voor mij soms moeilijk om me in het algemeen Nederlands uit te drukken. In het West-Vlaams voel ik me meer thuis. Naast de taal is er ook iets in de gedragingen, in het karakter van de kustbewoners dat me aanspreekt. Een soort van: ‘we goan nie trunten hé, doe moa geweune’. Ik geloof dat het harde leven van onze voorouders, de vissers hier voor iets tussenzit. Het is voor een stuk door te reizen naar bv de Hanzesteden dat ik me hier meer bewust van ben en er graag meer over wil weten.

Voila, dat zijn al heel wat voordelen hé. Als er me nog iets te binnen schiet, zal ik het hier aanvullen. En ja, aan elk verhaal zijn twee kanten. Vooraleer iedereen naar de kust verhuist en hier een leven als ‘aangespoelde’ tegemoet gaat: er zijn ook wel wat nadelen aan dat ‘aan zee wonen’. De prijzen voor huizen en appartementen swingen de pan uit, behalve in Oostende zijn de meeste badsteden tijdens de winter vrij doods en ook al hebben we vaak een vakantiegevoel, toch is het natuurlijk niet helemaal hetzelfde als ‘op vakantie zijn’. Oh en als de zeespiegel straks stijgt, ligt mijn toekomstig appartement met zeezicht misschien onder de zeespiegel ^^

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.