Welk beeld heb jij bij een cruiseschip? Denk je aan LoveBoat of Titanic? Of zie zo’n mastodont voor je die vooral rond de Caraïben vaart? Zegt de Queen Elisabeth 2 je iets? Of droom je eerder van een overtochtje in de Queen Mary 2? Zo’n 10 jaar geleden vaarde ik mee met een expeditieschip naar Antarctica. We waren met net geen 50 passagiers. Dat moet het dichtste geweest zijn dat ik ooit al bij een cruisevakantie kwam.
Het gebeurt niet elke dag dat de Queen Mary 2, de enige cruiseliner die gemaakt is om de Atlantische Oceaan over te varen, in Zeebrugge aanmeert. De kans dat je er een rondleiding krijgt, is nog kleiner. Ik greep de mogelijkheid dus met beide handen om eens aan boord te gaan van de Queen Mary 2. Ik was best nieuwsgierig naar hoe het is aan boord van een echt cruiseschip.
De Queen Mary 2 in cijfertjes
In 2004 doopte Queen Elisabeth het schip. De Queen Mary 2 was toen het grootste cruiseschip ter wereld. In lengte is ze zo lang als 54 bussen achter elkaar. Van helemaal beneden, onder water, tot het bovenste is ze groter dan de Eiffeltoren. Het is een uniek schip waar geen hele serie van gemaakt is, zoals normaal wel gebruikelijk is. Er kunnen zo’n 2750 passagiers mee. Zij worden in de watten gelegd door de 1370 personeelsleden aan boord. Gemiddeld goed voor 40 verschillende nationaliteiten onder de passagiers en 72 verschillende nationaliteiten onder de bemanning!
Na ruim 10 jaar varen ging het schip enkele maanden geleden voor 3 weken in droogdok om in een nieuw kleedje te worden gestoken. Niet zomaar een refurbishment maar een hele remastering. Er kwamen zelfs bulldozers aan te pas! De rederij investeerde 120 miljoen euro om alle cabines, suites en restaurants volledig te vernieuwen. Er zijn nu ook 16 single cabins.
Rederij Cunard bracht in de Queen Mary 2 alle tradities uit 1840 samen. Er kwamen ook heel wat extra kunstwerken bij. Het is nu zo’n beetje het historisch museum van Cunard.
Transatlantic crossing
De Queen Mary 2 vaart 27 keer per jaar tussen South Hampton en New York. Ze maakt jaarlijks ook een wereldreis van 120 dagen en tussendoor vaart ze ook nog enkele andere routes. Ze is bovendien ook nog één van de laatste Royal Mail schepen. Onze gids Bob wist wel te vertellen dat er nog hooguit één postzak per jaar meevaart.
Een transatlantische overtocht met de Queen Mary 2 staat voor veel mensen op hun bucket list. Sinds gisteren hoor ik daar ook bij :-) Dat kan trouwens vrij betaalbaar. Voor zo’n 600 euro zou je voor de afvaarten in december (last minute) al je slag moeten kunnen slaan.
Je kan ook wat sparen en meteen voor de wereldreis gaan in een suite. Dan tel je wel ongeveer 250.000 euro neer! Ooit boekte een rijk koppel 2 suites: een voor zichzelf en een als garderobe of om vrienden uit te nodigen. In mijn hoofd begint spontaan het liedje van ABBA af te spelen: Money money money!
Voor deze som (zowel de 600 euro als de 250.000 euro zijn alle maaltijden, entertainment,… inbegrepen. Er zijn zelfs gentlemen hosts voorzien die met de dames dansen waarvan de partner niet wil dansen. Eten in het à la carte restaurant, wifi, wellness, dranken en uitstapjes zijn niet inbegrepen.
Nog steeds varen heel wat passagiers met de Queen Mary 2 mee als ze verhuizen naar de andere kant van de oceaan. Verder is de oversteek ook populair bij mensen die niet zo graag vliegen. Rod Stewart is vaste klant op het cruiseschip. Hij heeft een huis in Londen en een in New York en verkiest de Queen Mary 2 om van zijn ene huis naar het andere te reizen.
Aan boord
Reizen met de Queen Mary 2 is een mooi voorbeeld van slow travel. Je hebt plots zeeën van tijd. Toch hoef je je niet te vervelen: er zijn verschillende sportmogelijkheden, er is een uitgebreide bibliotheek met zo’n 8000 boeken, er is een wellness center en er zijn twee theaterzalen. De grootste zaal heeft een capaciteit van ongeveer 1000 zitplaatsen. In het Royal Court Theater programmeren ze vrij ruim. Door het internationale publiek moeten ze rekening houden dat humor niet overal hetzelfde is.
Het tweede theater is ook een planetarium. Dit is het enige planetarium op zee. Goed voor 150 zitjes. Als het Illuminations Theatre als cinema of theater gebruikt wordt kunnen bijna 500 toeschouwers een plaatsje krijgen. Deze zaal kan ook 3D-cinema vertonen.
Insidertip: het beste zicht van het schip heb je vanuit de Atlantic Room of de bridgezaal en de gangway ervoor. Het is een verborgen plekje op de Queen Mary 2 waar het meestal erg rustig is.
Ook aan de viervoeters is gedacht. Er is aan boord een kennel met plaats voor 30 honden of katten. Ze krijgen elke dag versgemaakt eten en de baasjes kunnen hun huisdier niet alleen komen bezoeken maar ook meenemen voor een wandeling op één van de dekken. Zowel de Amerikaanse als de Britse hondjes voelen zich thuis dankzij de lantaarnpaal en het brandweerding (wie het juiste woord kent, mag het me altijd in de comments laten weten!). Dit was een ideetje van de Duke of Windsor.
Now, if you’ll excuse me, ik ga nog wat verder dromen van mijn cruise naar New York…
PS: dat brandweerding is een hydrant :-)
Aha, dikke merci :-)
Dilemma: ik wil ontzettend graag voet op dit cruiseschip zetten, maar ik ben ook ontzettend bang van diepe waters waar -natuurlijk- het schip op vaart! (: