10 handige kampeertips

Posted in Reistips by
De handigste kampeertips voor beginners

Het buitenleven, genieten van de natuur, beetje back to basics,… Ik ga graag kamperen. De tent en de slaapzakken in de auto en weg zijn wij! Je maakt het zo avontuurlijk als je zelf wil. Een beetje glamping, daar zeg ik geen neen tegen. Zo gunde ik mezelf de luxe van een tent waar ik rechtop kan staan. Ik ben niet van de grootste dus een pop-uptentje lukt net.

Deze week deel ik enkele handige tips die het kamperen net dat beetje makkelijker, comfortabeler en plezanter maken.

Handige kampeertips

De plantenspuit

Een plantenspuit met wat allesreiniger: op een camping heb je niet altijd water bij de hand. Om de tafel snel proper te vegen, hou ik een plantenspuit met wat allesreiniger (aangelengd met water) bij de hand. Verstuiven, even met de vod er over en de tafel is weer proper.

Kampeertips: plantenspuit

De vuilbak

Een pop-up wasmand (of in dit geval speelgoedmand van Ikea) houdt de vuilniszak op zijn plaats. Vliegjes en andere beestjes blijven weg door het deksel. En opgevouwen neemt het amper plaats in.

Kampeerspullen opbergen

Het was even zoeken naar een handig opbergsysteem voor de kampeerspullen. Grote curverboxen met deksel nemen zoveel plaats in en het is niet overzichtelijk. Op Pinterest vond ik de inspiratie om met een ladesysteem te werken. Ik vond een systeem met allemaal aparte lades die je kan stapelen. Dubbelhandig want compacter en makkelijker tussen al het andere gerief te proppen in de auto. En je hebt voor elke trip de keuze hoeveel lades je meeneemt. Neemt best wel wat plaats in voor het vervoer maar eens ter plekke is het overzichtelijk en doen de opeengestapelde lades dienst als kastje.

Kampeergerief organiseren

In een lade heb ik bestek en servies zitten, in een andere lade zitten de basic kampeerbenodigdheden, een andere lade houdt alle elektriciteitskabels samen. Verder heb ik een lade voor keukendingen (aluminiumfolie, kruiden, keukenrol,…) en een lade voor barbecuespullen. Dan is er nog een lade met keukenhanddoeken, waslijn, wasspelden en grote shoppingtassen, een lade met tupperwaredozen en daarnaast heb ik nog enkele lege lades bijgekocht waar ik vlak voor de trip nog etenswaren (pasta en dergelijke) kan indoen en/of gewoon als reserve zodat ik nog kan herschikken mocht dit na een een paar kampeertrips handig blijken.

TIP – Leg standaard een kurkentrekker en een spel kaarten bij je kampeerspullen!

Kampeerspullen opbergen

De toiletrol

Een toiletrol aan een koordje en liefst ook nog in een plastiek tas. De meeste campings hebben nette toiletruimtes mét voldoende toiletpapier. Maar het kan helaas ook anders. Dan is het fijn je eigen rol mee te hebben. Als je een koordje door die rol haalt en er zo een ketting mee maakt, kan je de rol rond je nek hangen. Want in die vieze minder propere campings wil je die rol echt nergens neerzetten. Een plastiek tasje zorgt ervoor dat je rol wc-papier ook droog blijft als je door de regen naar de toiletten moet crossen. Verder zorg ik dat ik ook altijd vochtige doekjes bij heb.

Hou rekening met regen

Welk weer ze ook voorspellen, hou rekening met alle weersomstandigheden. Voorzie voor iedereen regenkledij, iets tegen de kou en zwemgerei. Lucifers pak ik nog eens in zip-loctasjes in. En in de lades zit afdekfolie. Just in case.

Kamperen en douchen

Douchen op de camping? Voorzie een douchetas waar je je kledij kan insteken of koop een toilettas die je kan ophangen. Qua handdoeken kies ik voor de compacte handdoeken van Decathlon. Ik heb ook altijd doucheslippers bij: goedkope teenslippers of de bijna afgedankte teenslippers van het jaar ervoor om te dragen van en naar de douche en ook in de douche.

Een goede nachtrust voor kampeerders

Over slaapzakken kan ik een hele blogpost schrijven. Maar toch al deze tip: koop een lakenzak om in de slaapzak te gebruiken. Deze zijn makkelijker te wassen en verlengen de levensduur van je slaapzak. Zorg ook voor een isolatiematje onder je slaapmat. Echt, scheelt een paar graden!

Kleine wasjes…

In Kruidvat, Action enz. kan je een kleine tube wasproduct kopen. Handig want ook voor koud water wassen. Maar op de een of andere manier loopt die tube bij mij vaak uit. In de supermarkt kan je stukken zeep vinden die perfect zijn voor een handwasje. Ik heb de handwaszeep van Sunlight.

Licht in de duisternis

Een oplaadbare zaklamp is onmisbaar. Persoonlijk verkies ik een deftige zaklamp op batterijen. Ook al neem je reservebatterijen mee, je kan altijd zonder vallen. In de lade met reservespullen zit een oplaadbare zaklamp. Altijd handig in geval van nood. Ook handig: meeneembare zonnepanelen om je lamp, je smartphone en zelfs je tablet te kunnen opladen met zonne-energie.

Wat eten we vandaag?

Bedenk op voorhand een menu. Improviseren kan nog altijd maar als je op voorhand al gaat bedenken wat je wil klaarmaken, kom je niet voor verrassingen te staan. Probeer zeker voor de eerste dag alles van thuis mee te nemen dan heb je tijd genoeg om uit te zoeken waar het plaatselijke winkeltje is en wat de openingsuren zijn. Uiteraard kan je ook altijd uit eten gaan.

Een bord en krijtjes kunnen handig zijn om dingen te noteren: de planning, welke boodschappen je moet halen, berichtjes voor elkaar (tot 17u naar het zwembad,…).

Wat is jouw ultieme kampeertip?

7 augustus 2014
/
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply tiny

  Wij hebben vorig jaar een heleboel vlees (voor de bbq) in België gekocht en meteen laten vacuüm inpakken. Meenemen in de koeltas en op bestemming meteen in de koelkast. Blijft zeker twee weken goed. Ons vooraf gemaakt weekmenu was een topper!

  28 juni 2015 at 10:45
 • Reply Simone

  een ladesysteem van losse bakken is inderdaad een mooi systeem. Mag ik vragen waar je de bakken vandaan hebt?

  5 augustus 2018 at 00:11
  • Reply Heidi

   Ik kocht ze destijds bij Leenbakker.

   5 augustus 2018 at 09:19
 • Reply Iris

  Wij gebruiken opbergdozen van de Ikea. Deze kan je helemaal plat vouwen dus eenvoudig mee te nemen. In de tent is er 1 voor schoenen, 1 voor zwemspullen en 1 voor speelgoed. Ideaal om de tent opgeruimd te houden.
  Bestek bewaren we in een stevige toilettas met lus, die dan weer aan het keukentje opgehangen kan worden.

  7 augustus 2018 at 23:43
  • Reply Heidi

   Leuke tips! Bedankt om te delen :-)

   8 augustus 2018 at 10:28
 • Reply Eva

  Hoi hoi, waar heb je de stapelbare lades gekocht, heel handig! Groetjes Eva

  14 juli 2019 at 23:03
  • Reply Heidi

   Dag Eva,
   Ik herinner het me niet heel precies maar ik denk dat ik ze in Leenbakker gevonden had.
   Groetjes,
   Heidi

   15 juli 2019 at 18:17
 • Reply Ilske

  Ipv zaklamp werken wij met hoofdlampen, dan heb je je handen vrij. Verder heeft iedereen bij ons een klein siliconen knijp flesjes set aan een koord met zeep, shampo etc voor in de douche. Dit is handig ivm ontbreken haakjes/plankjes. Kunnen kids zo aan de kraan hangen

  4 augustus 2019 at 13:04
  • Reply Heidi

   Leuke tips! Bedankt om te delen. Die zaklamp heb ik ook al overwogen maar voorlopig nog geen compacte, oplaadbare (door aan hendeltje te draaien of iets dergelijks) gevonden.

   4 augustus 2019 at 19:31

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: