Hoe stel je een spullenlijst op?

spullenlijst

Hoe stel je een spullenlijst op?

Een stuff list of een spullenlijst is een lijst met alle dingen die je bezit. Zo zie je wat je hebt en hoeveel je van alles bezit.

Vorig jaar maakte ik een inventaris van alle spullen die ik heb. Ik wou vooral berekenen hoeveel het leven eigenlijk echt kost. Per dag. Ik noteerde dus alle spullen die ik in huis heb, noteerde hoeveel ze ongeveer gekost hadden en hoe lang ik denk dat ze mee zullen gaan. Kolom 1 (wat ik heb) raakte snel ingevuld. De andere kolommen vulde ik uiteindelijk niet in.

Enkele weken terug ging ik nog eens door al mijn spullen en maakte een update van mijn spullenlijst. Ik leerde ondertussen dat het opstellen van een stufflist erg populair is onder minimalisten. Alleen kiezen ze allemaal een andere manier van noteren. De ene noteert enkel de persoonlijke spullen, anderen tellen hun sokken en ondergoed dan weer niet mee.

Omdat ik vorig jaar mijn spelregels niet echt genoteerd had, kwam ik dit jaar hele andere getallen uit toen ik mijn spullenlijst opstelde. ik had ondertussen nochtans heel wat spullen weggedaan en toch was mijn lijst dit jaar langer. Omdat ik gedetailleerder noteerde.

De komende weken wil ik nog eens door heel mijn huis gaan en een ultieme minimaliseerronde houden. Per ruimte geef ik tips om zo georganiseerd en zero waste mogelijk door het leven te gaan.

Het opstellen van een stufflist: de spelregels

Zin om mee te doen? Ik noteer hier even de spelregels die ik zelf zal volgen:

  • Alles telt mee! Ook keukengerei, ondergoed en sokken. Verbruiksgoederen (zoals shampoo of rijst en kruiden) inventariseer ik niet. Wel probeer ik hier geen grote voorraden van in huis te hebben. Meer daarover later.
  • Setjes mag je als 1 tellen: bv een lingeriesetje met een beha en een slip telt als één. Een paar telt ook als 1. Maar je telt dus wel elk paar sokken apart!
  • Laders moet je niet apart tellen. Dus laptop en lader = 1. Heb je een lader voor je smartphone in de slaapkamer en een in de woonkamer? Dan tel je de extra lader wel!
  • Alles wat niet vasthangt aan het huis en je mee zou verhuizen noteer je op je spullenlijst! Op maat gemaakte gordijnen zou ik overlaten aan de volgende bewoners dus deze tellen niet mee. Het sleutelplankje in de hall zou ik wel mee verhuizen dus dat plankje noteer ik op de lijst.

Enkele tips

  • Sta stil bij waarom je iets houdt. Heel vaak houden we iets ‘voor het geval dat’. Hoe groot is de kans dat dit voorvalt? Kan je het vlot vervangen of kopen als ‘voor het geval dat’ realiteit wordt?
  • Vertrek van wat je wil houden ipv wat je wil wegdoen.
  • Hou ook bij wat je graag nog zou toevoegen. Deze wishlist kan je dan aan vrienden en familie doorgeven als ze graag een cadeautje voor je kopen met je verjaardag of met kerst. Een verlanglijstje is ook handig zodat je zelf gericht kan gaan shoppen en spullen kan kopen die volledig aan je behoeftes voldoen.
  • Maak van het oplijsten van je spullen gebruik om de kasten ook opnieuw in te delen. Liggen de spullen op hun plek? Of verhuis je ze liever naar een andere ruimte in je huis?
  • Hou je spullenlijst digitaal bij. Zo kan je je lijst makkelijk bijhouden en aanpassen. Een rekenblad is hiervoor erg handig. Elke ruimte of categorie kan een ander tabblad zijn. Er bestaan ook apps speciaal hiervoor.
  • Vink aan welke spullen je mettertijd alsnog wil wegdoen. Nog beter: doe ze meteen weg 🙂
  • Herbekijk je lijstje regelmatig.
  • Tijd over? Plaats dan de aankoopprijs ook in de excel. Als je er ook bijplaatst hoe lang je het ding in je bezit denkt te hebben, kan je ook de kostprijs per jaar gaan berekenen.

Wie doet mee? Wie stelt ook een spullenlijst op? Deel je link hieronder en dan kom ik eens piepen!