De perfecte brunch organiseren: tips & tricks

Wat is er leuker dan op een vrije dag uitgebreid brunchen? Het woord brunch komt van breakfast + lunch. Een brunchbuffet bevat dus gerechten van zowel een ontbijt als een lunch, logisch toch? Een uitgebreide brunch met vrienden of familie is erg populair. Ik ken een aantal goede brunch-adresjes maar vaak moet je lang op voorhand reserveren. Buitenhuis brunchen is erg plezant want geen afwas en al. Wie net plezier beleeft aan de voorbereiding van zo’n brunch organiseren (zoals ik, af en toe) haalt zeker inspiratie uit deze tips voor de perfecte brunch.

brooke-lark-brunch

De uitnodiging

Wat is de gelegenheid, wie wil je uitnodigen, welke gerechten wil je serveren,…? Het zijn maar een paar zaken die je je afvraagt als je een brunch wil organiseren. Je kan een brunch zo formeel of informeel maken als je zelf wil. Je kan werken met een traiteur, je kan alles zelf bereiden, je kan je gasten vragen elk een gerechtje mee te brengen of een combinatie van alle voorgaande.

Mijn ervaring is dat je toch wel even op voorhand moet plannen wanneer je de brunch wil houden. In het algemeen geldt: hoe meer genodigden, hoe moeilijker het zal zijn een datum te vinden en hoe langer op voorhand je dus best kan uitnodigen.

De perfecte brunch voorbereiden

De aankleding

Geef je brunch wat extra cachet door extra aandacht aan de aankleding te besteden. De decoratie moet echt niet ingewikkeld zijn. Kies een kleurenpalet (een hoofdkleur en max. 2 accentkleuren) en zoek wat inspiratie op Pinterest. Met een tafelkleed, servetten en wat decoratie zoals bloemen kom je al een heel eind.

Denk ook na over de opstelling. Stel je buffet zo op zodat iedereen er makkelijk bij kan. Zijn jullie met erg veel, dan kan het slim zijn om het buffet te spreiden over 2 tafels of 2 dezelfde buffetten op te stellen. Voorzie zeker genoeg borden en bestek. Het is zeker qua borden makkelijker om dit op het buffet te zetten dan de tafels al volledig te dekken. Stel je drankbar op een andere plaats op.

Meer volk dan je plaats hebt aan je tafel? Wij hebben 2 plooitafels die tussen mijn broer, zus en ik rondzwerven, afhankelijk van wie ze kan gebruiken. Daar zijn ook een paar bankjes en krukjes bij. Je moet dus niet altijd alles zelf kopen maar kan het ook lenen van familie of vrienden. Je kan ook voor een picknick-brunch gaan. Leg dan een paar picknickkleedjes in de tuin en klaar!

Ook niet onbelangrijk: check of je poetsvrouw in de week voor je brunch een keertje extra kan komen, zeker als het een feest-brunch is! Nee, ik snap het concept van een shitty dinner niet. Tuurlijk komen je vrienden ook als je huis er niet piekfijn bijligt maar als je mensen uitnodigt is een beetje opruimen en poetsen voor mij ook gewoon een teken van respect. Plan de dag voor de brunch wat tijd om de badkamer een extra beurt te geven, nog rap even te stofzuigen en voorzie ook wat me-time!

Receptjes voor de perfecte brunch

Hou bij het uitkiezen van de hapjes voor het brunchbuffet rekening met eventuele dieetvoorschriften van je gasten. Tegenwoordig is er altijd wel een vegetariër, iemand met lactose-intolerantie of iemand die geen gluten mag eten bij. Zorg dat je dus van alles wat hebt. Tip: zeg niet dat je een bepaald gerecht speciaal voor iemand gemaakt hebt. Hoewel goed bedoeld, kan het je gast ongemakkelijk doen voelen dat je voor hem/haar iets speciaals gemaakt hebt. Als iemand zegt dat ze een bepaald vegetarisch gerecht in een buffet speciaal voor mij gemaakt hebben, apprecieer ik dat uiteraard enorm maar ik voel me in een hokje geduwd en ook verplicht om vooral daarvan te eten. Dus zorg gewoon dat je buffet gevarieerd genoeg is.

Kies zowel zoete als hartige gerechten uit. Serveer mini-broodjes en mini-versies van je gerechten zodat je gasten niet echt moeten kiezen maar overal eens van kunnen proeven. Maak je gerechten van tevoren klaar en kies eenvoudige recepten zodat je je daar ook al niet druk over moet maken.

Enkele suggesties:

  • Mini-broodjes: wit en bruin brood, boterkoeken (je kan ook zelf brood bakken)
  • Zoet beleg zoals chocopasta en confituur
  • Hartig beleg: kaas, ham, zalm,…
  • Wraps
  • Eitjes
  • Yoghurt, muesli en vers fruit
  • Pannenkoeken of wafels (tip: zet je wafelijzer klaar met richtlijnen hoe ze zelf hun wafels kunnen bakken -> succes verzekerd!)
  • Cake, muffins of taart (zoals deze flantaart, deze chocolade-bananencake of een cake zonder ei)
  • Soep
  • Salades
  • Quiches

Drankenbuffet

Qua dranken kan je ook vrij uitgebreid gaan. Zet een eilandje op met het koffie-automaat of de thermoskan gevuld met koffie, voorzie de waterkoker voor thee. Verder kan je ook cava, (choco)melk en vruchtensappen serveren. Of wat dacht je van een smoothie bar? Voorzie voldoende kopjes en glazen. Zet ook een mandje klaar met suikertjes en koffieroom voor de liefhebbers. Maak het helemaal feestelijk door op tafel enkele karaffen water met een smaakje te plaatsen. Doe in de ene karaf komkommerstukjes, een andere met verse munt, ook aardbeien en bessen doen het goed als smaakmakers en natuurlijk kan ook citroen of limoen dienen om het water wat lekkerder te maken.

Extra tips voor zij die een brunch organiseren

  • Maak op Spotify een toffe playlist aan.
  • Geniet! Je gasten komen niet (alleen) voor je lekkere brunchbuffet maar ook voor jou. Da’s ook het handige aan een brunch: self service! Als je alles op voorhand goed voorbereid hebt, kan je gewoon mee aan tafel schuiven.
  • Zijn er kinderen mee? Je kan een apart buffet voor hen voorzien met kindvriendelijke hapjes en drankjes. Een hoekje met tekengerei of speelgoed zal ook scoren en geeft de ouders wat ruimte om ook van de brunch te genieten.
  • Maak je buffet extra wauw door voor kleur in je gerechtjes te kiezen. Of verbaas je gasten met een speciaal thema: bv. Italiaans, exotisch, flamingo’s,…
  • Zorg voor een buffet op verschillende hoogtes. Verzamel op voorhand verschillende plateaus, schalen en kommetjes. Mix & match.
  • Een brunch hoeft geen buffet te zijn. Je kan ook werken met verschillende gangen of alles in het midden van de tafel droppen. Veel zal afhangen van het aantal gasten. Ik zie zo’n brunches vaak groot ^^.
  • Zet kleine bordjes bij je gerechten waarop je de naam van het gerecht en eventueel de ingrediënten neerschrijft. Je kan eventueel met kleurtjes of symbooltjes werken om bepaalde allergieën aan te duiden.
  • Doe de afwas direct als de laatste gast de deur uit is, voor je in de zetel neerploft! Je zal er achteraf blij om zijn.

Wat is jouw tip om een perfecte brunch te organiseren?

november 1, 2017
/
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply ElsS

    Voor mij dé formule om gasten te ontvangen omdat ik dan geen klassiek menu in grote hoeveelheden moet klaarmaken met risico dat niet iedereen het lust. Brunchen en tapas zijn op dat vlak veel flexibeler en het bedien jezelf systeem zorgt ervoor dat je als gastvrouw ook veel meer bij je gasten bent. En de restjes, die zijn ook nog eens veel gemakkelijker te verwerken achteraf Alleen maar voordelen dus, ik ben fan 😉

    november 2, 2017 at 9:38 am
  • Leave a Reply

    Lees ook:

    %d bloggers liken dit: