Bloemetjes van papier – strandbloemen

Bloemenwinkeltjes met strandbloemen, zelfgemaakte bloemen uit crêpe-papier. Het is een fenomeen dat enkel aan onze Belgische kust voorkomt. Niet in Noord-Frankrijk, niet in Zeeuws-Vlaanderen. Een stukje cultureel erfgoed. Een collectief stukje jeugdherinneringen. Nostalgie ten top!

Enkel aan de Belgische kust

Betalen met schelpjes

Nog steeds duiken de papieren bloemenwinkeltjes op in zowat elke Belgische badstad. Een etalage gemaakt uit een berg zand. De kindjes onderhandelen als volleerde handelaars en mama, tante en oma zitten aan de strandcabine de voorraad strandbloemen te maken. Betalen doe je met schelpjes. Welke schelpjes hangt een beetje van de badstad af. Vroeger betaalden we in Middelkerke enkel met zogenaamde zaagschelpjes. Geen messchelpen want daar was soms verwarring over. Die zaagschelpjes waren niet makkelijk te vinden en dus een perfect betaalmiddel. In Oostende blijken het handjes te zijn: een enkele hand of een dubbele hand gevuld met schelpen. Slimmeriken sleuren hun kleine broertje of zusje mee en laten hen betalen voor de strandbloemen.

Strandbloemen maken: wat heb je nodig?

Strandbloemen

Het vergt een beetje voorbereiding om een bloemenwinkeltje uit te baten. Je moet er snel bijzijn om het gekleurde crêpe-papier en de andere benodigdheden in te slaan. Vorige zomer leidde mijn zoektocht langs de strandwinkeltjes op de dijk van Oostende telkens tot een ‘helaas, uitverkocht’. Ik weet zeker dat ze dit jaar een grotere voorraad zullen inslaan. Ook bij grotere ketens als AVA-papierwaren en Action kan je terecht voor crêpe papier.
Wat heb je dan nog nodig? Plantenstokjes, ijzerdraad en stukjes watten. Ook een lijmstick, goede papierschaar en een pen zijn onmisbaar.

Voor de decoratie en de uitbating van het bloemenwinkeltje kan je ook Sint-jakobsschelpen verzamelen om de ‘prijs’ van de bloemen op te noteren. En een emmertje is ook een must om de verzamelde schelpjes te bewaren.

Slimme tip voor het einde van de zomervakantie

Nog een anekdote om af te sluiten. Mijn moeder had in haar kinderjaren een succesvolle bloemenwinkel op het strand. Oma maakte de mooiste strandbloemen en er werd grof geld schelpen betaald voor de creaties uit papier. De laatste dag van de zomervakantie kocht een jongen haar hele winkeltje leeg. Mama blij want ze had emmers vol schelpen verzameld. Helaas… ze kon of mocht die schelpen niet bijhouden tot volgend jaar en moest de emmers ‘s avonds op het strand met pijn in het hart legen. Het jaar erop zorgde ze dat ze de laatste dag van de vakantie zelf bloemetjes ging kopen ;-)

Soorten strandbloemen overview (1)

Goesting om zelf ook aan de slag te gaan met crêpe papier?

Tutorial: zelf papieren strandbloemen maken

Het is niet moeilijk. Het is gemakkelijk ;-)
Knip stroken van 3 tot 6 cm van het crêpe papier.
Knip er een model in (zie verder voor enkele voorbeelden ter inspiratie).
Gebruik een restje crêpe papier, een klein vierkantje is genoeg, voor het hartje van de bloem.
Rol een propje ‘watte’ en hou het boven het stokje. Doe hier het vierkantje voor het hartje rond. Zet vast met een stukje ijzerdraad. Je kan dit ook met plakband doen maar dit zal snel loskomen + over het algemeen wordt dit niet als ‘echt’ beschouwd en zal er minder voor je bloemetjes betaald worden. Het gebruik van plakband lijkt geïntroduceerd te zijn door ‘binnenlanders’ en blijkt badstadgebonden. Idem voor het gebruik van rietjes of barbecuestokjes ipv de donkergroene plantenstokjes. Doe het zo en je valt door de mand!

Bloemen maken 1

Neem nu de strook en rimpel dit rond het stokje tot je bloem volume genoeg heeft. Weer vastzetten.

Bloemen maken 2

Bloemen maken 3

Voor wie de gevorderde toer op wil: je kan aan de steel extra bloemetjes of blaadjes bevestigen.Teken een blaadje, knip de vorm twee keer uit. Kleef ze op elkaar en plak er een stukje ijzerdraad tussen.

bloemen maken 6

bloemen maken 7

Nu nog de steel en klaar! Knip een dunne strook van het groene crêpe papier. Begin bovenaan en zorg dat je de stukjes ijzerdraad goed wegwerkt. Draai het groene crêpe-papier rond de plantenstok, zoals je een verband zou aanleggen, tot je beneden bent. Ook hier weer vastmaken met een ijzerdraadje en klaar voor de verkoop!

bloemen maken 4

bloemen maken 5

bloemen maken 8

bloemen maken 9

Bloemen maken 10

Verschilldende soorten papieren bloemen die je kan maken

Je knipt dus repen van een 6 à 7 cm. Afhankelijk van hoe je deze repen bijknipt, krijg je verschillende resultaten. De foto’s hieronder maken dit duidelijk. Ik ben alvast benieuwd naar jouw ontwerpen.

Soorten strandbloemen (1)

Soorten strandbloemen (2)

Soorten strandbloemen (5)

Soorten strandbloemen (4)

Soorten strandbloemen (3)

Soorten strandbloemen (6)

Soorten strandbloemen (7)

Soorten strandbloemen

Heb jij nog leuke anekdotes over deze strandbloemen? Of wil je jouw mooiste creaties graag showen? Ik ben benieuwd! Upload je foto’s op deze Facebookpagina!

Vond je dit artikel handig? Vergeet het dan niet te pinnen zodat je het later makkelijk terug vindt. Fijn ook als je het even deelt op Facebook om zo je vrienden te inspireren voor de mooiste strandbloemen!

Previous Post Next Post

3 Comments

 • Reply Kristien

  Te gek! Vond dat altijd al zo’n intrigerend fenomeen maar heb nooit geweten hoe dat nou echt in elkaar zat. Waarschijnlijk omdat ik nooit echt zomervakanties aan de kust heb doorgebracht. Fijn om dat uit te klaren! (Wel een beetje teleurgesteld dat het blijkbaar de moeders zijn die de bloemen maken, en niet de kindjes zelf)

  april 5, 2014 at 7:41 am
 • Reply Liese

  Ik hoor daar zoveel over maar ik heb nog nooit zo’n papierenbloemenwinkeltje gezien eigenlijk. Eens meer in het pitje zomer gaan is de boodschap duidelijk..

  april 5, 2014 at 4:27 pm
  • Reply julie

   Zeker proberen!

   mei 29, 2016 at 2:00 pm

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: