7 tips voor Oostende in de winter

Posted in België, Europa by

De kust een bestemming voor de zomer? Kustbewoners weten wel beter! Het is een goed bewaard geheim maar in de wintermaanden is het minstens evengoed vertoeven aan onze kust. Zeker in een stad als Oostende valt altijd ‘vanalles’ te beleven. Actie, rust, cultuur, shoppen… Hier volgen mijn 7 tips voor Oostende in de winter!

Update: op zoek naar tips voor de zomermaanden? Kijk dan zeker ook even hier.

Oostende in de winter

Billekarren

Billekarren, ja zo noemen wij ‘rijden met een go-cart‘. Allé jong, da’s toch meer iets voor de zomer? Ok, ik geef toe, als het sneeuwt of regent dat het giet, kan je beter niet op een billekar kruipen maar op een zonnige winterdag is er niets leuker dan samen gaan billekarren. Het grote voordeel is de ruimte die je dan op de dijk hebt!
In de zomer is het voor de voetgangers slalommen tussen de go-carts. Verrassend dat er niet meer ongevallen gebeuren… In de wintermaanden kunnen de kinderen (en de groteren, want geef toe, ook als volwassene is dat nog wel een keertje plezant) naar hartelust met hun wagentjes rijden. Goed ingeduffeld en gaan! Van al dat trappen krijg je vanzelf wel warm :-)

Midnight love

Al een paar jaar oud maar nog steeds een aanrader: de Marvin Gaye midnight love digital tour. Ik deed de wandeling op een heldere winteravond. Een heel romantische setting. Met een iPod die je bij de toeristische dienst kan huren trek je Oostende in en passeer je plaatsen die voor Marvin Gaye een speciale betekenis hadden.
Het is in Oostende, op een appartement op de Zeedijk, dat Marvin Gaye Sexual Healing schreef. De digitale wandeling neemt je ook mee naar het pleintje waar Marvin ging basketten. Dat pleintje ligt vlakbij mijn ouderlijk huis!
Oostende heeft op muzikaal vlak meer te bieden dan Arno en Lucy Loes ;-)

Oostende in de winter

Stadsmuseum

Elke stad die naam waardig heeft zijn eigen stadsmuseum. Dat van Oostende kreeg een paar jaar geleden een grondige opknapbeurt. Het Stadsmuseum van Oostende heeft een koninklijk tintje. Het stadsmuseum is ondergebracht in de koninklijke zomerresidentie waar de eerste Belgische koningin Louise-Marie stierf.
Het museum in de Langestraat biedt een overzicht van de geschiedenis van Oostende en heeft vooral aandacht voor toerisme, visserij, scheepvaart en de haven. Op de eerste verdieping kan je de sterfkamer van koningin Louise-Marie bezoeken.
Knap hoe het museum in het historische gebouw ingepast is. Vooral de authentieke trappenhal is me bijgebleven. Als je denkt dat je alle zalen gedaan hebt, toch nog even de trap naar boven nemen naar de Belvedère. Een interactief filmpje toont je hoe de koningin destijds naar boven werd gehesen om van het (destijds toch, nu helaas volgebouwd) prachtige uitzicht te genieten.

Gratis tot 18 jaar + elke eerste zondag van de maand gratis voor Oostendenaars. Dinsdag gesloten. Meer info ivm toegangsprijzen en openingsuren van Stadsmuseum Oostende.

Shopping

Shoppen kan in Oostende ook op zondag! Voor mij is het heel gewoon dat de winkels ook op zondag open zijn, ik heb het altijd zo geweten.
Trouwe lezers weten dat ik probeer te minimaliseren. Ik koop sindsdien veel bewuster. En nog altijd heel beperkt. Ik spring al eens binnen bij Lily en Ferm. Mooie kwalitatieve spulletjes die ook nog eens vriendelijk voor mijn portemonnee zijn. De toffe boetieks lijken de jongste jaren als paddenstoelen uit de grond te schieten in Oostende!

De shoppingstraten in het centrum van Oostende zijn trouwens autovrij! Uiteraard is er de Kapellestraat maar ga zeker ook eens naar de A. Buylstraat, Christinastraat en Witte Nonnenstraat!

Een heel ander soort shoppen: garnalen aan de vistrap! Een keer of twee per jaar neem ik garnalen mee voor de collega’s in Brussel. We pellen de garnalen en maken tomaat-garnaal voor de lunch. De beste periode voor garnalen is trouwens van september tot april. Met andere woorden elke maand waar een R in zit, met het najaar als absolute topperiode.

In de categorie: Mohow!

Iengels wienkeltje

‘t Iengels wienkeltje. Deze kleine shop in de Christinastraat biedt een uitgebreid assortiment typisch Britse producten die je bij ons in de supermarkt niet zomaar kan vinden. Heel veel thee- en biersoorten maar ook ingrediënten voor een typische English Breakfast en Britse kranten.

Gratis doen!

Niks beter dan een strandwandeling in de winter. Laten we eerlijk zijn, op een zonovergoten dag is het vaak druk op het strand. Het contrast met een heerlijke uitwaai-strandwandeling kan niet groter zijn. Is ook één van de redenen waarom ik echt in Oostende (of aan de kust) wil blijven wonen: het gevoel van elk moment, te voet, naar het strand en de zee te kunnen gaan. Ook al doe ik dat eigenlijk veel minder dan ik het zou willen. Maar het kan. En die gedachte is veel waard.
Die strandwandeling kan je beginnen met de fototentoonstelling onder de gaanderijen. Elke keer opnieuw verrast een prachtige fotoreeks de toevallige voorbijganger. Ze organiseren dit nu al een jaar of twee en ik hoop dat ze deze locatie daarvoor blijven inzetten.
Wie eens wat anders wil kan de gratis overzet naar de Oosteroever nemen en voor een wandeling in de duinen rond Fort Napoleon gaan.

Tip voor wie Oostende met de wagen bezoekt: parkeer gratis op Oosteroever en neem de overzet naar het centrum!

Een koffie’tje

Hotel du Parc

Of in mijn geval: een warme chocomelk.
De familie Jansen kreeg onlangs nog de titel ‘beste koffiebar van het land’ toebedeeld. De place to be voor hipsters. Ben je meer van het m’as-tu-vu-type of wil je mensen kijken? Dan is Hotel du parc de plek waar je naartoe moet. Kijk op het terras ook eens links en rechts van je want de kans is groot dat je naast één of andere bekendheid zit.
Tot slot nog een adresje op de Zeedijk: Brasserie Albert. Voor wie de grandeur van weleer wil beleven en graag zeezicht bij zijn koffie en pannenkoek wil hebben.

Een overzicht van de nieuwste koffiebars vind je hier.

Buiten categorie:

De Zee

Als in ‘Save the best for last’. In 2015 kon je in Oostende De Zee bezoeken. Deze salut d’honneur voor Jan Hoet vond plaats op verschillende plaatsen (waaronder het Mu.Zee) in Oostende. Mijn persoonlijke favoriet is blijven staan! Het is het beeld op het strand voor het Thermae Palace. Elke keer anders. ‘t Is dat ik er meestal al lopend passeer want het zou een mooi project zijn: elke dag een foto van dit beeld maken en dan in een collage of filmpje gieten. Welke creatieveling voelt zich geroepen?
Update 2017: de opvolger Het Vlot meert binnenkort aan in Oostende!

De Zee (1)

Meer Oostende-tips? Hier vind je de ultieme Oostende cityguide!

januari 8, 2015
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Lees ook:

%d bloggers liken dit: