De eenvoudigste naaitutorials voor beginners

Ik ben autodidact als het op naaien aankomt. Ik leerde het mezelf aan door tutorials in boekjes en op websites te bestuderen. Vaak zaten die tutorials toch net wat te moeilijk in elkaar. De naaitutorials die je hieronder vindt, heb ik zo eenvoudig mogelijk proberen maken zodat je ook met geen of beperkte voorkennis aan de slag kan. Je vindt naaitutorials voor beginners om een speldenkussentje en een mandje voor stofrestjes te maken, een tutorial om eenvoudige kussens te naaien en ook nog een tutorial voor een ritstasje. Als bonus krijg je ook een tutorial om een zwemtasje te maken.

1. Zelf een speldenkussentje naaien

Je kan een kant-en-klaar speldenkussentje kopen in de winkel. Maar het is leuker om zelf eentje in elkaar te steken. Vorm en kleur precies zoals jij het wilt (in je lievelingskleur, passend bij je interieur,…) en het is bovendien ideaal als eerste project voor beginnende naaisters!

Speldenkussentje naaien (3)

Hoe begin je eraan?

Om te beginnen, neem je een klein stukje stof. Op de achterkant teken je met kleermakerskrijt (hoewel een gewone balpen voor dit project ook lukt) een mooie rechthoek. Hier was het 7 cm op 20 cm. Zorg dat je rondom nog 1 cm naadwaarde overlaat. Knip de stof uit, op een cm van de getekende rechthoek.

Zigzaggen

Zigzag de randen. Katoen rafelt erg. Dit zigzaggen voorkomt het rafelen. Zet je naaimachine op een zigzagstand. Zorg ervoor dat je naald een keertje in de stof stikt en een keertje er net buiten. Zo krijg je mooi afgewerkte randen. Vergeet aan het begin en op het einde niet even achteruit te naaien om de draad vast te leggen.

Plooi de stof dubbel en speld vast. Knip de hoekjes ook bij. Je kan best twee keer een soort kegelvorm afknippen. De foto is een beetje overbelicht maar je kan het nog net zien.

Speldenkussentje naaien (2)

Zoals je de stof geplooid en gespeld hebt, met de goede kanten op elkaar, stik je de randen, netjes op het getekende lijntje. Niet vergeten even achteruit te stikken aan het begin en einde! Laat een keergat van een 4-tal cm. Na het stikken, keer je de stof door het keergat.

Speldenkussentje naaien (1)

De vulling

Knip een stuk vulsel op maat. Ik heb 4 lagen dikke wattine genomen.
Duw de wattine (of ander vulsel – zand zou de spelden scherp houden) via het keergat naar binnen.
Sluit het keergat met speldjes. Hiervoor moet je het vulsel wat verder duwen. Vervolgens keergat dichtnaaien. Denk eraan dat je de randjes een beetje naar binnen plooit! Ook hier weer aan begin en einde draad vastleggen door even achteruit te stikken. En daarna draadjes afknippen!
Je kan eventueel nog rondom topstitchen maar hoeft niet. Het speldenkussen is klaar! Veel naaiplezier!

2. Mandje voor stofrestjes naaien

Mijn naaimachine staat in de woonkamer. Om het allemaal een beetje netjes te houden, heb ik een mandje genaaid om mijn draadjes en kleine stofrestjes in te gooien terwijl ik bezig ben. Echt handig! En helemaal niet moeilijk. Gewoon deze naaitutorial voor beginners volgen. Geen mandje voor stofrestjes nodig? Je kan de afmetingen makkelijk aanpassen en allerlei andere mandjes naaien. De methode om zelf een mandje te naaien blijft hetzelfde. Hier gaan we.

De voorbereiding

Knip 4 stukjes van 15 op 30 cm. Voor de binnenkant werkte ik met twee stofjes.

Stik de 2 stofjes voor de buitenkant aan elkaar. Goede kanten op elkaar en 1 lange zijde en de 2 korte zijden dichtstikken. Doe hetzelfde met de 2 stukjes stof voor de buitenzijde.

Het mandje krijgt vorm

Duw de hoeken plat, markeer op 10 cm breedte en stik dit stukje vast. Knip dit stukje er dan af.

Plaats nu de binnenkant en de buitenkant in elkaar. Goede zijden samen.

Stik rondom en vergeet geen keergat te laten (min. 7 cm om comfortabel te kunnen keren).

Binnenkant nu terug in buitenkant plooien en keergat dichtmaken. Als je wil kan je nog topstitchen. Plooi de rand enkele centimeters om en klaar!

Als je de afmetingen aanpast, kan je nu dus gelijk welk mandje maken! Ik heb al broodmandjes gemaakt en een grote wasmand staat ook nog op het lijstje.

3. Eenvoudige kussens naaien

Je wil graag een paar nieuwe kussens naaien? Je kan aan de slag met paspel en rits. Maar je kan ook insteek-kussenhoezen maken. Ja, een kussenhoes zonder rits. Geef toe, klinkt al een stuk eenvoudiger hé?

Deze kussenhoes is niet alleen heel eenvoudig en makkelijk te maken, het gaat ook nog eens heel snel en met een minimum aan stikwerk. Ik zei het toch: eenvoudig kussens naaien! 😉

Hoeveel stof nodig?

Ik had kussenovertrekken nodig voor kussens van 65 op 65. Je kan de afmetingen eenvoudig aanpassen als je een kleiner formaat nodig hebt.

Ik kocht 130 cm stof (150 cm breed) voor 2 kussens. Neem exact de afmetingen van je kussen. Extra naadwaarde is niet nodig. Dat zorgt ervoor dat de kussenhoes er mooi gevuld uit zal zien.

Tutorial kussenhoes naaien

Eenvoudig kussens (1)

Meet de stof af en knip. Je hebt de lengte van de kussens x (lengte van de kussens x 2,3) nodig. In mijn geval had ik 65 cm op 150 cm nodig per kussenhoes.

Eenvoudig kussens (2)

Vouw de ene kant 50 cm om. Is je kussenhoes kleiner, plooi dan tot 2/3 om.

Eenvoudig kussens (3)

Omdat ik de hele stofbreedte nodig had, was het niet nodig om de kantjes af te werken. In het andere geval kan je best even de zijkanten zigzaggen en omzomen. Ik plooide de zijkant gewoon enkele cm om.

Eenvoudig kussens (4)

Vouw daarna de andere kant erover zodat je een stuk van 65 op 65 cm hebt.

Eenvoudig kussens (5)

Speld de zijkantjes goed vast en stik de zijkanten. Hier heb ik wel afgewerkt met een zigzagsteek.
Keer daarna de kussenhoes om en klaar! Eventueel kan je nog een kamsnap aanbrengen zodat de kussenhoes goed blijft zitten.

Het eindresultaat:

Eenvoudig kussens (6)

4. Ritstasjes naaien

Een ritstasje naaien is niet zo moeilijk. Het vraagt wel een beetje concentratie om de stofjes in de juiste volgorde en op de juiste manier op elkaar te leggen.

Hier hoe ik het doe:

  • Knip je patroondelen. Heb je geen patroontje? Voor bovenstaand tasje knipte ik rechthoeken van 15 op 20 cm. 2 keer uit de buitenstof en 2 keer voor de voering. Je hebt ook 2 kleine rechthoekjes nodig voor de ritsflapjes. De oranje rits is 18 cm.
  • Stik de 2 ritsflapjes aan de rits. De flapjes komen zoals een biais aan de uiteinden van de rits.
  • Leg dan een stuk van je buitenstof met de goede kant naar boven. Hier komt de rits met ritsflapjes op. Leg deze omgekeerd tegen de bovenste rand aan. Leg hier de voering op.
  • Stik vervolgens dicht tegen de rits aan. Gebruik hiervoor een ritsvoetje.
  • Strijk nu even langs de rits zodat de voering en de buitenstof plat op elkaar liggen. Daarna kan je op enkele mm van de kant topstitchen. Zo raakt de stof tijdens het gebruik niet tussen de rits.
  • Leg dan het andere stuk buitenstof ondersteboven tegen de andere kant van de rits.
  • Hier komt het andere stuk voering op. Stik nu tegen de rits.
  • Daarna weer strijken en topstitchen.
  • Doe de rits half open en leg de voering op elkaar en de buitenstof op elkaar.
  • Nu rondom stikken maar vergeet in de voering geen keergat te laten (ongeveer 7 cm moet lukken). Door het keergat en de opengelaten rits kan je het tasje nu keren. Keergat dichtmaken en klaar!

5. Zwemtasje of turnzakje naaien

Mama’s die hun kroost willen uitrusten met zelfgemaakte spullen, hier is een naaitutorial voor beginners die zeker van pas zal komen! Ik baseerde dit patroon op een gratis tasje dat ik ergens kreeg als goodie bag.

Wat heb je nodig om zelf een zwemtasje of turnrugzakje te maken?

  • Stof: 60 op 40 cm katoenen stof
  • 2 stukjes stof van 10 op 6 cm voor de flapjes om de koord door te steken
  • 3 meter koord

Hoe naai je zelf een zwemtasje of turnrugzakje?

Als je geen overlock hebt, zigzag je best eerst alle randen om te voorkomen dat het al te veel begint rafelen. Neem de twee kleine stukjes stof en plooi ze dubbel in de breedte met de goede kanten op elkaar. Stik aan elkaar aan de brede kant. Draai ze daarna binnenste buiten zodat je twee ‘buisjes’ hebt. Strijk ze mooi plat.

zwemtasje (2)

Plooi de bovenste rand van het grote stuk stof 2,5 cm om. Stik op anderhalve cm van de rand. Dit wordt de tunnel om de koord door te rijgen.

Plooi daarna de stof dubbel (goede kanten op elkaar) zodat je een stuk hebt van 30 cm op 37,5 cm. Stik de onderkant en de zijkant (tot net onder de koordtunnel) aan elkaar.

zwemtasje naaien

Spiek even op de bovenstaande foto en rijg het koord door het tasje. Knoop beide uiteinden van het koord aan elkaar. Et voila, het multifunctionele tasje is klaar!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

De eenvoudigste naaitutorials voor beginners DIY