Minimaliseren kan je leren – 30 dagen challenge

Posted in Minimaliseren by

Dat ik hier al een paar jaar in de ban ben van het minimaliseren is geen geheim. Steeds vaker spreken vrienden en kennissen me erover aan. En meer en meer zuchten ze dan dat ze dat ook graag zouden doen. Waarom ze het dan niet doen? Geen idee maar met deze challenge wil ik iedereen die ook graag wil minimaliseren een schop onder hun kont geven en elke dag een tip/opdracht geven.

minimaliseren challenge

Decemberchallenge

Dat ik deze challenge in december hou is niet toevallig. Elk jaar maken we met zijn allen goede voornemens en elk jaar falen we gigantisch. En da’s ok. Maar dit jaar wil ik me in december voorbereiden op het nieuwe jaar. Kwestie van 1 januari 2016 met een propere lei te kunnen beginnen.

Later beginnen? Geen probleem! Elke dag is immers de eerste dag van de rest van ons leven ;-)

Minimaliseren = spullen weggooien?

Neen, minimaliseren is niet ‘spullen weggooien’. We gaan wel overbodige spullen wegdoen. Liefst op een zo duurzame mogelijke manier. We kiezen voor een minimalistische levensstijl en dat gaat veel verder dan leven met weinig spullen. Het is een gevoel, een attitude. Enfin, voor zweverige dinges moet je niet hier zijn maar mijn minimalistische levensstijl heeft mijn leven in elk geval heel wat veranderd. Wie volgt?

30 dagen challenge minimaliseren

Dag 1

Starten doen we met een makkelijke opdracht. Iedereen heeft overbodige dubbels in huis. Kijk maar eens in je keukenla! Heb jij 2 of meer kurkentrekkers liggen? Of een hele collectie pollepels? Hoeveel gebruik je er effectief van?

Verzamel vandaag 5 dingen die je (meer dan) dubbel hebt. Hier vind je tips over waar je je dubbels naartoe kan brengen. Ohja, het is niet verboden om meer dan 5 dubbels een nieuwe thuis te bezorgen hé. Laat je maar eens gaan :-)

Lees ook: minimaliseren voor beginners!

Dag 2

Tijd voor een mini-packing party! Een packing party is minimaliseren voor gevorderden maar deze mini versie is voor iedereen haalbaar. Bij een packing party pak je alles wat je hebt in. Telkens je iets nodig hebt, haal je het er uit en leg je het op zijn plaats. Na een maand doe je alles wat nog in de dozen zit weg. Nogal extreem voor deze challenge :-)

Daarom beginnen we met de spullen in onze handtas. Maak je handtas helemaal leeg en steek alles in een ziplock bag (je weet wel zo’n diepvrieszakje dat je kan afsluiten, een ander doorzichtig tasje gaat natuurlijk even goed). Die ziplock bag gaat terug in je handtas. Telkens je iets nodig hebt, haal je het uit de ziplock bag en steek je het gewoon in je handtas.

Na een week kijk je wat nog in je ziplock bag steekt. Negen op de tien moet je deze spullen dus echt niet elke keer meesleuren. Je kan hetzelfde doen met je werktas, portefeuille, schooltas,…
Benieuwd wat in mijn handtas zit? Ik schreef ooit deze What’s in my bag.

Dag 3

Vandaag duiken we tussen de schoenen. Ooit had ik meer dan 70 paar schoenen. Ahum.
Vandaag is mijn schoenencollectie een stuk bescheidener. Mijn regel is dat ik van elk soort schoenen maximum 1 paar mag hebben.
Hoeveel paar draag jij regelmatig? Welke schoenen ontbreken in je collectie? Vandaag is ook de dag dat je schoenen die een onderhoudje nodig hebben naar de schoenmaker moet brengen. En als we dan toch bezig zijn, poets al je schoenen ook maar even op :-)
Dit is al een klein opwarmertje voor als we binnenkort de garderobe induiken.

Dag 4

Minimaliseren is meer dan spullen wegdoen. En daar gaan we vandaag bij stilstaan. Waar liggen onze prioriteiten? Ik plan deze opdracht op vrijdag in zodat je er van’t weekend eventueel ook wat tijd voor kan vrijmaken.

Dag 5

Dag 5 alweer van de #‎start2minimalise challenge! Vandaag een heavy one: de kleerkast! Hop, weg met alle kledij die niet meer past, stuks waar je je niet meer comfortabel in voelt of die niet meer bij de stijl passen die je wil.
Ik heb al een tijdje een minimalistische garderobe en het bevalt me prima! Ik beloof binnenkort trouwens een update!

Dag 6

Tips voor een minimalistische kerst.

Dag 7

Dag 7! Wie heeft tot nog toe alles meegedaan?
De challenge neemt ons vandaag mee naar het apotheekkastje.

Dag 8

We blijven volhouden met opruimen. Ja, toch? Vandaag eentje waar ik zelf niet meteen een strategie voor heb. Ik probeer zo weinig mogelijk voorraad in huis te hebben. Maar ik wil ook niet elke dag naar de winkel moeten. Weekmenu’s heb ik al geprobeerd maar mijn leven is daarvoor te onregelmatig en last minute. Alle tips welkom! dag 8. Probeer de komende week enkel te koken met dingen die je nog in huis hebt. Zo heb je tegen dat je de boodschappen voor de eindejaarsfeesten gaat doen wat meer plek in diepvries, koelkast en voorraadkast. Ahja, bonuspunten als je eerst de producten consumeert die binnenkort vervallen! Deel gerust je gerechtjes met #start2minimalise en inspireer anderen!

Dag 9

Remember de ziplock bag waar we de inhoud van onze handtas instaken? Hoeveel zit er nog in? Ge moet dat eigenlijk niet meer meesleuren!
Vandaag de tweede mini packing party: de auto! Ik zou zeggen, neem 2 grote tassen: eentje waar je alle vuilnis en rommel uit je auto in gooit en eentje waar je de rest van de spullen die in je auto liggen in doet. Die leg je in de koffer. Zelfde systeem als met de handtas: telkens je iets nodig hebt, haal je het eruit en leg je het terug in de auto. Wat na een maand nog in de tas zit kan uit de auto! Check deze blogpost misschien wel eens voor ICE-items (In Case of Emergency) want startkabels etc heb je hopelijk niet elke week nodig maar kunnen wel handig zijn. Durf jij de inhoud van de tassen delen met #‎start2minimalise‬?

Dag 10

Kuisproducten. Da’s de challenge voor vandaag! Eigenlijk heb je met een paar productjes meer dan genoeg. Liefst milieuvriendelijke alternatieven. Heel dat minimaliseren gaat voor mij om meer dan opruimen. Het gaat om kwaliteit boven kwantiteit. En om duurzaamheid. Hoe zero waste ben jij?

Dag 11

Hoera al 11 dagen ‪#‎start2minimalise‬! Het was tot nu toe vooral opruimen. Vandaag een ander soort minimaliseren. Of eerder maximaliseren: we gaan de kerstkaart in ere herstellen! Maak alvast een lijstje op met de personen waarvan je blij bent dat ze in je leven zijn. Dit jaar geen standaard digitale wensen, nope! Kies voor iedereen een passende kaart én schrijf een persoonlijke en oprechte wens. Laat eens in je hart kijken. Ja, da’s een challenge voor mij maar ik ga mijn best doen! Who’s in?
Update: doe je deze challenge niet in december? Stuur dan eens een ‘zomaar’-kaartje!

Dag 12

Vandaag gaan we voor het serieuzere werk. ‘t Is eentje voor al wat gevorderde minimalisten maar ook wie moeite heeft met het wegdoen van overbodige spullen kan het zeker overwegen, al was het maar om het licht te zien.
Here it comes: we gaan een stufflist opstellen! Een watte? Yep, een stufflist: we gaan noteren wat we allemaal in huis hebben. Hoe je dat doet lees je op de blog. Ohja, begin gemakkelijk en kies de ruimte in huis waar je het minste spullen hebt liggen. Of als je echt heel veel rommel hebt: probeer het eens met de inhoud van één kast. Wedden dat je plots zal beseffen dat je eigenlijk wel heel veel spullen hebt?

Dag 13

Hoe beviel het opstellen van de stufflist gisteren? Je kan dit van alle ruimtes doen! Een stevige klus maar je weet dan wel wat je in huis hebt.
Vandaag zet ik de joker in voor de ‪challenge. En zo heb jij ook even de tijd om een opdracht van de voorbije 12 dagen te herhalen of in te halen (of je stufflist te maken van je andere ruimtes…).

Dag 14

Happy monday! Klaar voor alweer een ‪nieuwe challenge? Allright!
Verzamel AL je tupperware-potten en consoorten. Welke setjes passen netjes in elkaar? Welke deksels ontbreken? Welke hou je? Misschien kan je met de rest iemand anders gelukkig maken? Ik deed ze ooit allemaal radicaal weg en kocht een nieuwe set, all the same. Echt een gemak!

Dag 15

Stylo’s… Overal waar ik kijk vind ik balpennen. ‪Om te beginnen met de challenge van vandaag verzamel je al je pennen. Verdeel er een paar over je auto, handtas, bureau,… enfin, overal waar je een pen gebruikt. De rest mag weg! Vroeger hoorde je wel eens van een goed doel waar ze pennen verzamelden. Iemand weet van zo’n goed doel?

Dag 16

Vandaag = mini packing party dag! Ik hoop dat je wat tijd hebt voor deze challenge. Het is, zeker in vergelijking met deze voor de auto en de handtas, eentje voor gevorderden… De slaapkamer! De kleerkast mag geen probleem meer zijn, die pakten we een paar weken geleden al aan. Alle andere dingen in de slaapkamer pak je in dozen. De komende maand haal je er telkens uit wat je nodig hebt. De rest… doe je weg (volgende maand dus)! Wie durft?

Dag 17

Vandaag zoek je 5 dingen uit die je bijhoudt ‘voor het geval dat’. Deze 5 dingen voldoen aan de 20-20-regel. Dat wil zeggen dat het dingen zijn die, als je ze ooit toch eens nodig zou hebben, je ze voor minder dan 20 euro kan vinden en ze binnen de 20 minuten kan kopen. Ik denk maar aan die 5 reserve fietspompen of die oude kleren om te schilderen of in te klussen, terwijl je verbouwingen al even achter de rug zijn.

Dag 18

Durf jij een foto posten van je logeerkamer? Of is dat een tweede berging geworden? Tijd om die ruimte aan te pakken, zeker als je regelmatig gasten over de vloer krijgt!

Dag 19

Een heavy opdracht vandaag: de opkuis van je digitale documenten!

Dag 20

Welke gewoontes zou jij je graag aanleren? Lees deze blogpost en schrijf er drie op!

Dag 21

Een kleine challenge vandaag. Neem je sleutelbos er even bij! Deze duurt echt maar een paar minuutjes. Hoeveel sleutels hangen aan jouw sleutelbos? Van hoeveel weet je niet meer waarvoor ze dienen? Ge moogt die daar allemaal afhalen. Bij mij hing er zo’n muntje voor de winkelkar aan. Nooit gebruikt. Mijn sleutelhanger is een mondkapje voor als je CPR moet toedienen. Gelukkig ook nog nooit moeten gebruiken… In het duikflesje zitten O-ringen en die zijn wel al vaak van pas gekomen. Oja, voor mijn fietsslot koos ik eentje met cijfers. Da’s ook alweer een sleutel minder.

Dag 22

We duiken onze herinneringen in. Heb jij een je memory box? Wat steekt er in?

Dag 23

Vandaag is mini packing party dag voor de challenge en we duiken vandaag de badkamer in. Pak al je crèmekes en poedertjes in. De komende week haal je telkens alles uit wat je ook effectief gebruikt. Durf jij de rest na een week weggeven?

Dag 24

Minimaliseren is ook even tijd nemen om te genieten. Maak vandaag dus zeker ook even tijd voor een fikse wandeling!

Dag 25

Vandaag ga je voor een digital detox!

Dag 26

Gisteren een digitale detox, vandaag een detox your body! Start de dag met een glas water en wat citroensap. Ga daarna een stevige wandeling maken. Een prima detox-start van je dag! Meer detox vind je op deze blogpost.

Dag 27

Sinds juni heb ik geen tv-abonnement meer. Eigenlijk heb ik het nog niet echt gemist. Ja, soms zou ik nog wel eens brainless willen zappen en bij TLC blijven hangen. En nu tijdens de wintermaanden nam ik weer even Netfix. Ge moet voor ‪deze challenge je tv niet buitenzetten maar probeer het eens, een dagje zonder tv. Wedden dat je ontdekt dat je plots een zee van tijd hebt?

Dag 28

De laatste dagen voor deze challenge! Ge moogt natuurlijk in januari verder doen hé! Misschien kan je dan ook eens een white elephant party organiseren: nodige enkele vrienden uit en vraag iedereen een voorwerp uit hun huis mee te brengen dat ze niet meer gebruiken. Wie weet maak je er een van de andere aanwezigen gelukkig mee!
Verzamel vandaag 10 voorwerpen uit je huis die je niet meer gebruikt en geef ze weg aan iemand die er wel wat mee kan.

Dag 29

Smartphone-opruimdag! Oude berichtjes verwijderen, apps die je niet gebruikt eraf gooien,… Wist je trouwens dat je telefoon beter werkt als je die elke dag even opnieuw opstart?

Dag 30

Een mini packing party dag op deze voorlaatste dag: we gaan ons kantoor opruimen! Klasseer wat moet geklasseerd worden en pak al de rest in. De volgende maand haal je uit wat je nodig hebt, wat na een maand nog in de doos zit, doe je weg! Durf je geen inpakpartijtje op kantoor organiseren? Begin dan met je bureau thuis!

Dag 31

De laatste dag! Verwen jezelf vandaag met wat wellness at home want ge hebt het verdiend! En natuurlijk kan je altijd nog eens opnieuw beginnen :-)

PS Volg je Living by the Sea al op Facebook, Twitter en Instagram?

december 1, 2015
/
Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply liese

  ohja, ik heb heel wat dubbels. En barbecuegerief dat ik heb :-)

  december 1, 2015 at 7:23 pm
 • Reply fieke

  December wordt een drukke maand hier, maar ik probeer mee te doen! Ik wil echt al heel lang wat minimaliseren en begin er dan vol goeie moed aan en na een tijdje geef ik het weer op omdat ik met te veel ruimtes tegelijk bezig ben… Benieuwd naar jouw tips!

  december 1, 2015 at 9:13 pm
  • Reply Heidi

   Leuk dat je meedoet! Ik ga het haalbaar proberen houden :-)

   december 1, 2015 at 9:40 pm
 • Reply Heleen

  Heidi jij maakt ons leven zoveel makkelijker! Ik heb alweer ongelofelijk veel zin om te gaan opruimen! :) Zou er zelfs verlof voor nemen!

  december 2, 2015 at 10:42 am
  • Reply Heidi

   Haha, merci :-) Succes ermee! Ben benieuwd naar het resultaat.

   december 2, 2015 at 12:36 pm
  • Reply Heidi

   Haha, opruimverlof :-) Het zou een extra feestdag moeten zijn!

   december 7, 2015 at 3:03 pm
 • Reply lilith

  Oké, dat van die ziploc bag ga ik testen! :)

  december 2, 2015 at 12:41 pm
  • Reply Heidi

   En en? Hoeveel zit er nog in je ziplock bag? Bedankt trouwens voor je verwijzing naar #start2minimalise! Tot zaterdag xxx

   december 7, 2015 at 3:02 pm
 • Reply Greet

  Ik ga meedoen, maar het zal met wat uitstel zijn. Ik vind zelf dat het bij mij nog redelijk meevalt, maar toch.. nog altijd veel te veel spullen. Ik koop niet echt veel, maar ik vind dingen wegdoen zo moeilijk, want wie weet ga ik die ooit nog wel eens nodig hebben..

  december 7, 2015 at 4:58 pm
 • Reply Eilish

  Ik begon met foto’s, alle begin is moeilijk nietwaar :-) https://secondpartofmylife.wordpress.com/2015/12/08/een-kwart-leven-weggooien-declutterdecember/

  december 8, 2015 at 12:18 pm
 • Leave a Reply

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: