Krijg je leven op orde

Trouwe lezers weten dat ik hou van minimalisme. Less is more. Die opruimsessies hebben iets therapeutisch en helpen me mijn leven op orde te krijgen. Elke keer denk ik dat ik niet verder meer kan minimaliseren en toch heb ik bij een volgende opruimronde alweer een bak spullen die ik niet meer nodig heb of waar ik afscheid van kan nemen. Erg bevrijdend werkt dat voor me!

Mijn huis staat dus redelijk op orde. Nu de rest van mijn leven nog. Ik ben van nature nogal positief ingesteld maar toch stap ik soms met het verkeerde been uit bed, neem ik teveel hooi op mijn vork of zit ik er even door. Net zoals ik een leeg en opgeruimd huis wil, wil ik eigenlijk ook graag een lege to do-lijst en een opgeruimde geest.

In april volgde ik in Londen een workshop ‘Get your life in order’. Deze workshop was gecombineerd met een sessie om het beste uit jezelf te halen. Er zat zelfs een groepshypnosesessie (hoeveel Scrabblepunten zou dat woord zijn?) bij. Ondertussen ging ik met hun tips aan de slag en na bijna 5 maand, deel ik graag enkele inzichten. Een combinatie van de workshops en eigen ervaringen. We zijn er natuurlijk nog niet maar het besef dat je ‘nooit met alles gedaan hebt’ begint stilaan in te sijpelen en ik ben steeds beter in dat ook te accepteren.

Peace of mind

Maak je niet druk om zaken die je niet kan veranderen.

Sta je in de file? Heb je je trein gemist? Laat het los! Je er druk over maken gaat je situatie niet verbeteren. Ik kan zo nog een paar persoonlijke voorbeelden geven waar deze instelling me echt geholpen heeft. Soms heeft die instelling de situatie zelfs verbeterd!

De ideeënlijst

Constant vallen me ideetjes te binnen: van een ideaal verjaardagscadeau voor een vriendin tot een idee voor een column of inspiratie voor een volgende reis. Of ik denk aan iets wat ik zeker niet mag vergeten of dringend moet doen. Of ik bedenk me dat ik dringend die vrienden nog eens moet opbellen om af te spreken. Enfin, de hele dag door 1000-den gedachten die me van de hak op de tak doen springen.

Zet je eens een uur neer met een leeg blad (of direct een schriftje) en schrijf alles op wat in je opkomt. Dit wordt de basis van je ideeënlijst. Door het op te schrijven, kan je het ook ergens parkeren. Speelt iets na een tijdje niet meer, schrap het dan gerust! Wat we met die ideeënlijst gaan doen, lees je verder.

Kies je gedachtes

De tweede workshop over het beste uit jezelf halen begon met de vraag of we soms stemmen hoorden. Ze stelde het piekeren of twijfelen letterlijk voor als 2 figuren die in ons hoofd zitten en met elkaar overleggen. De keuze van naar wie we luisteren is aan jezelf. Het ene stemmetje zegt dat het allemaal wel goed komt, het andere stemmetje praat je alleen maar angst aan. Die twee stemmetjes zullen er altijd zijn maar je kan zelf kiezen naar wie je luistert. Ze gaf de tip om beide stemmetjes ook echt een naam te geven en je er een voorstelling van te maken. Tijdens de groepshypnose legden we het negatieve stemmetje het zwijgen op.

Verander je dag

Heb je een mindere dag? Bijt dan even op een pen. Het was een grappig zicht, daar in die workshopruimte maar er gebeurde iets magisch. Door op die pen te bijten, vormden onze lippen een glimlach. Een goede tip om je gevoel te veranderen!
Een belangrijke deal te sluiten of wil je zelfzeker overkomen voor een presentatie of in een vergadering? Ga op voorhand even naar het toilet en neem voor de spiegel een supermanpose aan. Nog niet zelf getest maar het zou je gevoel en je patroon veranderen waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.

Haal het meeste uit je tijd

Attentie-lijstjes

Stap af van een klassieke to do-lijst maar maak aparte per soort. We zijn namelijk niet op elk uur van de dag even productief. Soms zit ik in een goede schrijfflow maar moet ik me door slechte planning met futiliteiten bezig houden. Het volgende moment gaat het schrijven niets vooruit terwijl ik een naderende deadline heb! Het inzicht dat je proactieve, actieve en passieve attentie hebt, betekende een wereld van verschil voor mij. Ik kies nu elke week enkele projecten uit mijn ideeënlijst waar ik aan wil werken en deel ze in per attentie-soort. Ben ik vol energie, dan neem ik de strategische taakjes op zoals belangrijke mails, artikels schrijven, consulting opdrachten,…. Dit zijn de proactieve. Bij actieve attentie kan ik best mailtjes beantwoorden, research doen of social media posts inplannen. De inactieve attentie vraagt om eenvoudige opdrachten zoals het sorteren van mijn digitaal archief, mijn agenda plannen, visitekaartjes in Google Contacts ingeven, wat opruimen of soms gewoon even tijd maken voor fika of zelfs een dutje!

Productiviteit

Open je mailbox maar een paar keer per dag en lees de mailtjes niet alleen maar handel ze ook meteen af. Beperk je gebruik van sociale media of bundel het door verschillende posts in een keer in te plannen. Vermijd meetings. Leer neen zeggen. Meer tips in dit artikel over timemanagement.

Aan de slag met ons ideeënlijstje

Een keertje per week of per maand neem je je ideeënlijst erbij en bekijk je of het gewoon op de lijst blijft staan of je er een project van maakt. Deel de verschillende onderdelen van het project in volgens de attentie die nodig is voor die bepaalde taak. Je kan eventueel nog verder indelen: bellen, in de winkel,… om zo opdrachten te bundelen per soort en per plaats ipv te bundelen per project.

Heb jij nog tips om je leven op orde te krijgen?

Comments

  1. liese says:

    ik laat mezelf altijd toe om tijdens de autorit naar huis nog even door te memmen in mijn gedachten over het werk om bij thuiskomst enkele keren met mijn hoofd te schudden en het “eruit te schudden”.

  2. ElsS says:

    Boeiend, dingen loslaten is idd niet altijd vanzelfsprekend maar als het lukt werkt het wel bevrijdend ?

Comments are closed.