Over gewoontes en voornemens

Posted in Uncategorized by

Gewoontes #start2minimalise

Heb jij ook al nagedacht over je goede voornemens voor 2016? Of geloof je niet meer in goede voornemens omdat de jaarlijkse poging toch steeds mislukt? Lees dan zeker verder!

December is hier de maand van de #start2minimalise challenge. Ik sta er van versteld hoeveel van jullie ook effectief meedoen of vaste plannen hebben de opdrachten binnenkort uit te voeren. Blij dat ik jullie kan inspireren voor een beetje ‘Less is more’.

Ja, ook ik ben nog steeds aan het minimaliseren! Wekelijks gaan er nog spullen de deur uit. Zoals ik eerder al schreef gaat minimaliseren voor mij veel verder dan het opruimen van spullen. Het is een levensstijl! Naast de materiële overbodige zaken gaan hier ook de niet-materiële overbodige zaken zoveel mogelijk de deur uit. Einddoel: een zen leven!

Dat zen-leven begint voor mij bij het ontbijt. Eerlijk, de laatste tijd laat ik het wat afweten. En dan komen we bij de voornemens en gewoontes. Waar we vandaag al mee beginnen. Want elke dag is een nieuwe kans op een nieuw begin, toch?

Waar loopt het verkeerd met de voornemens?

We beginnen vol goede moed met de uitvoering van onze goede voornemens maar al snel laten we het hangen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Misschien is het iets wat we niet echt willen? Wat niet echt prioriteit heeft? Misschien pakken we het verkeerd aan en maken we het onszelf te moeilijk?

Elke dag is een kans om opnieuw te beginnen maar elke dag is ook een kans tot mislukking. Oei, dit klinkt strenger dan het bedoeld is. Laat ik even Duolingo als voorbeeld geven. Duolingo is een app waarmee je een taal kan leren. Zelf gebruikte ik de app om Zweeds te leren. De app is uitgespeeld (hoera!) maar dat betekent niet dat ik nu vlot Zweeds praat en alle woordjes uit de app onder de knie heb. Na verloop van tijd verlies je stukjes van je kennis dus het is aangeraden om te blijven herhalen. Uiteraard ben ik zeer gemotiveerd om vlot Zweeds te kunnen praten maar wat er echt voor zorgt dat ik elke dag blijf oefenen, is het beloningssysteem van de app. Ze houden namelijk bij hoeveel dagen op rij je al je doelstelling gehaald hebt. Ik zit nu al ver boven de 50 dagen en wil nu natuurlijk niet meer afgeven :-) De succesfactor zit dus in volhouden. En ik weet ook wel, eens een dagje overslaan is geen ramp en zal er niet voor zorgen dat ik plots geen enkel Zweeds woord meer ken maar het begint bij één dag en voor je het weet herhaal je helemaal niks meer…

Hou houden we voornemens vol?

Ooit dronk ik ettelijke jaren geen cola meer. Dat ging als vanzelf. Tot ik weer eens cola dronk. Ik lustte het niet meer. Maar toen volgde nog een glaasje. Eerlijk, ondertussen drink ik weer vaker cola dan goed voor me is. Ik schakelde van flessen over naar blikjes. Eens de fles open was, was die vaak binnen 2 dagen leeg. Door mezelf op te leggen: max 1 blikje per dag, dacht ik al wat minder cola te drinken. Maar nu lijkt het een dagelijkse gewoonte, dat ene blikje terwijl de fles cola eerder uitzonderlijk was.

Maar hoe houden we onze voornemens nu vol? Begin klein. En begin met 1 iets per keer. Radicaal kan voor sommige personen werken maar voor de meesten onder ons zullen de voornemens even radicaal weer vergeten zijn.

Begin dus klein maar zorg dat je je einddoel voor ogen houdt. Ik ga dus voor een gezond ontbijt. Mijn groter einddoel is een gezondere levensstijl.

Plan je voornemen in in je dagelijkse routine. Zorg dat je eraan herinnerd wordt door bijvoorbeeld een alarm in je smartphone in te stellen. In mijn geval moet ik dus eerst en vooral zorgen dat er elke dag een gezond ontbijt in huis is en daarnaast ga ik mijn wekker een halfuurtje vroeger zetten zodat ‘geen tijd’ geen excuus is.

Van voornemen naar gewoonte.

De sleutel tot succes is om van ons voornemen een gewoonte te maken. Het moet tot onze dagelijkse routine gaan behoren, net zoals tandjes poetsen voor het slapengaan. Het duurt over het algemeen 30 dagen tot 3 maanden vooraleer je kan zeggen dat je ergens echt een nieuwe gewoonte van hebt gemaakt.

Eens je die nieuwe gewoonte onder de knie hebt, kan je een stapje verder gaan en een volgende goede gewoonte toevoegen.

De start2minimalise opdracht van vandaag? Definieer 3 nieuwe gewoontes die je jezelf in 2016 wil aanleren en begin vandaag met het uitvoeren van nummer 1!

Benieuwd naar mijn voornemens? Ik ga voor gezond ontbijten, 1,5 tot 2 liter water per dag drinken en regelmatiger bewegen. Wat zijn jouw nieuwe goede gewoontes voor 2016?

december 20, 2015
/
Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply liese

  ik maak al jaren geen goeie voornemens meer, er komt toch niets van in huis. Ik ben nu al tevreden met mijn redelijk (voor mijn doen) gezonde levensstijl en wil het gewoon graag behouden :-D

  december 20, 2015 at 10:06 am
 • Reply trijnewijn

  Ik startte vorig jaar in december met buikspieroefeningen, met het gedacht dat die drie jaar na de geboorte van de dochter écht niet meer vanzelf zouden verschijnen. Ik begon met twee minuten of zoiets en bouwde op tot een half uurtje. Ik hield het vol tot juni, het was echt een deel van mijn dag geworden. Maar toen zei mijn rug krak, kon ik amper bewegen en verhuisden we voor het helemaal beter was… De rug herstelde, de oefeningen bleven weg. Ik zou het weer kunnen opbouwen, maar ik heb er geen zin meer in. Ik blijf op vanalles letten om niet weer in panne te vallen met de rug, maar dat restje buik kan de boom in. Als die niet verminderd met maandenlang intens oefenen en (ongewild, door stress) vermageren tot mijn bmi onder de 20 zakte, dan moet ik er maar gewoon mee leren leven…
  Ik ga sebiets wel nog een extra glas water drinken, merci voor de tip!

  december 20, 2015 at 3:27 pm
 • Reply Julienne

  Ik ben onlangs begonnen met een groot glas water te drinken direct na het opstaan, is intussen al een gewoonte aan het worden :-) voor 2016 heb ik nog niet echt voornemens…

  december 20, 2015 at 5:43 pm
 • Reply Resaarcle

  Ik wil wat vaker dingen in bulk kopen om minder afval te veroorzaken. Dat minimaliseren vind ik ook wel een goed plan. Spijtig genoeg zijn zoŵel mijn vriend als ik nogal hamsteraars…

  december 22, 2015 at 8:03 pm
 • Reply Marcella

  Ik wil dagelijks mijn 10.000 stappen halen en 1-2 per week een uur sporten. En minder snoepen. Het hogere doel is een betere gezondheid.

  december 28, 2015 at 12:18 pm
 • Reply Saar

  Ik ben er ook weer aan begonnen. Je postte onlangs iets van ‘joggen’ aan zee. Wat was dat juist? En je waterfles, van waar is die?

  januari 8, 2016 at 10:30 am
  • Reply Heidi

   Hey Saar, waterfles is van Dopper! Gaat overal met me mee :-) Heel handig want kan uit elkaar gehaald worden en dus perfect voor de vaatwas. Je kan er een aparte sportdop voor kopen.
   Alle info over Run blogger run vind je hier: https://www.facebook.com/events/919681841433794/

   januari 8, 2016 at 12:59 pm

  Leave a Reply

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: