Zero waste – badkamer editie

Hoeveel producten heb jij in je badkamerkastjes staan? Ik daag je uit om even te tellen. De verpakking is gegarandeerd uit plastiek. En ook de inhoud zal wellicht niet supermilieuvriendelijk zijn en ja, wellicht ook plastic bevatten. Tijd om dus wat meer zero waste te gaan in de badkamer!

De eerste en belangrijkste tip: gebruik eerst op wat je in huis hebt. Afval doordat je iets gebruikt hebt is beter dan afval door iets niet te gebruiken. Vervang daarna door een milieuvriendelijker alternatief.

Herbruikbaar

Check eens wat je allemaal weggooit en of er herbruikbare alternatieven bestaan. Voor wattenschijfjes, maandverband en tampons en scheermesjes bestaat in elk geval een alternatief. Zo maak je je badkamer al snel een beetje meer zero waste.

Die wasbare wattenschijfjes kan je gemakkelijk zelf maken. Je zou ook zelf wasbaar maandverband kunnen maken (of gewoon een setje kopen). Tampons kan je vervangen door een menstruatiecup.

Blokken

Deo in blok. Shampoo in blok. Eerlijk gezegd heb ik hier zelf nog niet de beste oplossing gevonden voor mijn haartype. Tips zijn altijd welkom!

Voorlopig hou ik het op een milieuvriendelijke shampoo zonder parabenen en oefen ik mijn haar in het minder vaak wassen. Conditioner heb ik vervangen door een haarolie en soms doe ik de avond voor het wassen wat kokosolie in mijn haar om te ontwarren.

Op sociale media zag ik haar en haar plots de mooiste krullen tevoorschijn toveren. Zelf geraakt mijn haar meestal niet verder dan wat pluis. Ik zoek verder! Liefst met zo weinig mogelijk potjes in mijn badkamer en op een zo zero waste mogelijke manier.

Maak het zelf

Weten wat er in je verzorgingsproducten zitten is een belangrijke voor mij. Als ik de ingrediëntenlijst op de flesjes die vroeger in mijn badkamer stonden bekeek, begreep ik er niets van. Ondertussen probeer ik zelf zoveel mogelijk verzorgingsproducten te maken.

Zo maakte ik een eigen droogshampoo. En ook scrubs en maskertjes kan je gemakkelijk zelf maken. De meeste ingrediënten heb je gewoon in je keuken staan. Jaja, de voorraad in je keuken zorgt mee voor zero waste in de badkamer.

Eenvoudige producten

Ik las ooit eens dat je met appelazijn en kokosolie al een heel eind komt in je gezichts- en lichaamsverzorging. Van die appelazijn ben ik nog niet helemaal overtuigd maar kokosolie zou ik ondertussen al niet meer kunnen missen. Ik gebruik het als conditioner, als make-up remover, als body lotion,…

Make-up

Make-up

Qua make-up zweer ik al een tijdje bij Bare Minerals en Estelle & Thild. Dit laatste merk is Zweeds, heeft momenteel nog een vrij beperkt assortiment en werkt enkel met biologische ingrediënten. Hun verpakkingen zijn volledig recycleerbaar en bestaan ook uit gerecycleerde materialen.

Ik heb een paar jaar geen nagellak meer gedragen omdat dit eigenlijk vooral giftige stoffen zijn maar sinds een tijdje ben ik weer overstag. Ik ben echt fan van rode nagellak! De wereld van de natuurlijke nagellak verandert in sneltempo dus ik kan niet zeggen welke nu de beste is. Ga voor minstens 5-free nagellak en laat je nagels tussendoor ook even rusten.

Pin it

Zero waste badkamer editie

Comments

  1. Annelyse says:

    Ik spuit met een verstuiver azijn in kijn haar na het douchen. Dat maakt het glanzender en gemakkelijker doorkambaar. Dezelfde azijnbus gebruik ik om de douchewanden mee af te spuiten tegen de kalk en om de badkamer mee te kuisen

Comments are closed.